Er is meer reggae dan enkel homofobe tunes

Waarom komt onze favoriete muziek alleen in het nieuws om negatieve redenen? Als toonaangevende website en community voelen we ons verplicht om te reageren. Positive vibrations: dat is waar reggae van oudsher om draait, zoals Bob Marley al zong. En toch wordt de Jamaicaanse muziek telkens weer in een negatief daglicht gesteld. Alsof er naast die enkele homofobe tunes van eind jaren ‘90 geen massa andere nummers zouden verschenen zijn.
Nergens in de wereld worden per hoofd van de bevolking zo veel nummers uitgebracht als in Jamaica. Veel boy-meets-girl en come-back-darling, even banaal als in eender welk ander genre, maar even vaak reality. Reggae/dancehallartiesten hebben over alles een mening en brengen daar ook zo snel mogelijk een nummer over uit. Of het nu gaat om de aardbeving in Haïti, incest, global warming of Obama: als ze een goed idee hebben, lopen ze meteen de studio in. Reggae reflecteert meer dan welke andere muziek de actualiteit en het dagelijkse leven van de mensen.
En dus ook de collectieve afkeer van homoseksualiteit. Homohaat is in het godsvruchtige Jamaica heel normaal. Niet alleen de orthodoxe rasta’s en dancehallsterren beschouwen homofilie als een ‘tegennatuurlijke’ geaardheid. Wie op heterdaad betrapt wordt, riskeert zelfs tien jaar gevangenisstraf. Actievoerders worden op straat in elkaar geslagen en vermoord. Nog maar suggereren dat iemand wel eens homofiel zou kunnen zijn, is zowat de ergst denkbare belediging, zeker in het grofgebekte wereldje van de dancehall, de moderne variant van de reggae. Zelfs eerste minister Patterson moest zich enkele jaren geleden publiekelijk ‘verdedigen’ tegen de insinuatie dat hij een batty boy was.
Jamaica verschilt in dat opzicht niet zoveel van de Amerikaanse bible belt en de door evangelische predikanten geïndoctrineerde Afrikaanse landen. Met de bijbel in de hand wordt homofilie een doodzonde genoemd die uitsluiting en bestraffing perfect rechtvaardigt.
Het is niet eens zo lang geleden dat homoseksualiteit ook in ons land nog taboe was. Gelukkig hebben wij ons collectief bevrijd van de kerkelijke dogma’s en bewandelen we nu de weg van openheid en verdraagzaamheid. Toch de meerderheid van de bevolking want ook bij ons zijn homohaat, homofobie en onbegrip in sommige kringen nog altijd aan de orde van de dag. Net als in het zuiden van de VS en de meeste Afrikaanse en moslimlanden. En Jamaica.
Wij, van Reggae.be, hebben er alle begrip voor dat de homo-organisaties in het geweer komen tegen sommige artiesten. Ook wij vinden dat Beenie Man, Bounty Killa, Shabba Ranks en andere zangers/rappers zich in het verleden bezondigd hebben aan dubieuze batty boy lyrics. Ook wij vinden het hypocriet dat ze telkens weer terugkomen op hun eigen beloftes, en in Jamaica en Afrika toch weer homohaat lijken te verspreiden. Als ze dan toch zo real en open zijn als ze beweren, moeten ze ook maar de (financiële) gevolgen dragen van hun houding en de westerse landen links laten liggen. Wij schelden niet op homo’s, zelfs niet in onverstaanbaar Jamaicaans patois.
Maar wij scheren alle Jamaicanen ook niet over dezelfde kam. Wij gaan naar àlle reggaeconcerten, niet alleen op het prestigieuze Couleur Café. Beenie Man heeft vorig jaar nog opgetreden in de VK en toen kraaide er geen haan naar. Ter informatie: hij heeft daar geen homofobe nummers gebracht. Alleen hebben de homo-verenigingen hun aanhangers toen niet gemobiliseerd. Er was niet net een concert afgelast in Nederland. Beenie Man was op dat moment geen nieuws, dus ook niet interessant genoeg om zelf wat publiciteit mee te pikken.
Dat kan wel als je het protest toespitst op evenementen met een grote uitstraling. En als de zusterorganisaties in het buitenland het voorbereidende werk al hebben gedaan. ‘Het dossier Beenie Man’ was een open doelkans die WISH (Werkgroep Internationale Solidariteit Homoseksuelen) maar had in te koppen. Morele steun van de linkse politici en intelligentsia verzekerd, ook al hebben ze nog nooit van Beenie Man of zelfs dancehall gehoord.
Vooral dàt vinden wij jammer, dat reggae hoogst zelden ter sprake komt in de media, tenzij dan om negatieve redenen. Al die maatschappijkritische mensen lezen wel dat ene homofobe zinnetje dat Beenie Man ooit gezongen heeft maar negeren (bewust?) de vele duizenden teksten over liefde, vrede en rechtvaardigheid, over geestelijke groei en lichamelijke gezondheid, over het kleurrijke leven van alledag in Jamaica, over de positive vibrations die de muziek nu al een halve eeuw wereldwijd uitdraagt. Wij hopen dat de media daar in de toekomst ook wat vaker oog voor zullen hebben.
Reggae.be is een vzw die instaat voor de promotie van Jamaicaanse muziek en meer algemeen van de Jamaicaanse cultuur. De vzw heeft als doel om alle initiatieven op dit vlak te ondersteunen en tracht de groeiende Belgische reggaescene te verenigen door het organiseren van evenementen en het aanbieden van een virtuele ontmoetingsplaats.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.