Eerste vrije Engelstalige radio in Benghazi

In de Libische stad Benghazi hebben vier jonge mannen de eerste vrije Engelstalige radio opgestart. Radio Free Benghazi is met zijn jonge oprichters een duidelijk symbool van de revolutie.

Sinds de opstanden in Libië, maakte kolonel Khadaffi het gebruik van vreemde talen in Libië illegaal. De Engelse taal werd uit het land gebannen. In schoolboeken komt de taal niet meer voor, Engelstalige advertenties zijn verboden en nergens is nog een Engelstalige krant te verkrijgen. Twee van de oprichters van Radio Free Benghazi hebben een dubbele nationaliteit, zowel de Britse als de Libische. Ze vinden het noodzakelijk om Libië uit het internationale isolement te halen.

Sombere sfeer

Muhammad, één van de oprichters, benadrukt dat de radiozender niet rechtstreeks verbonden is met de militaire rebellen. ‘We zijn gewoon enkele jongens die proberen een verschil te maken’, vertelt hij aan een journalist van de Britse krant The Guardian. De vier mannen willen hun gehele naam niet vrijgeven. Net zoals de locatie willen ze hun identiteit anoniem houden. Hoewel de zender geen piratenzender is, zijn wraakacties van Khadaffi niet uitgesloten.

In tegenstelling tot het enthousiasme dat rebellen op straat uitroepen, is het in de radiostudio eerder somber. Niet iedereen durft er vrijuit te spreken. Vorige week was een experte uitgenodigd om haar mening over Khadaffi te geven. Ze zou de twee mogelijkheden na zijn arrestatie -berechting of executie- toelichten. Maar net voor het moment van uitzending wilde ze uit veiligheidsoverwegingen toch niet spreken voor de microfoon.

Radio als politiek strijdmiddel

In de andere Libische stad Misurata werd eerder door tegenstanders van Khadaffi een lokaal radiostation omgevormd tot rebellenzender. Deze zender Free Libya heeft als doel de moraal in de belegerde stad Misurata hoog te houden. Khadaffi zorgde echter voor vergeldingsacties en bombardeerde het station twee maal.

Naast de moderne sociale media, die de Arabische omwentelingen een enorme boost hebben gegeven, speelt het klassieke medium radio, een belangrijke rol. Ook in het verleden werden radio-uitzendingen gebruikt als politiek strijdmiddel. ‘Wie de media controleert, controleert het land’, zegt Ahmed Hadia oprichter van Radio Free Libya. Net daarom is het voor de oppositie belangrijk een eigen zender in handen te hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.