Eén jaar Medvedev

Op 7 mei vierde Dmitri Medvedev zijn eerste verjaardag als Russisch president. MO* praatte met Maria Ordzhonikidze, secretaris-generaal voor het Europees-Russisch centrum, een onafhankelijk expertisecentrum dat de banden tussen Europa en Rusland wil aanhalen. Zij presenteerde in Brussel haar onderzoek “verwachtingen van de Russische President Dimitri Medvedev”.
Een van de grootste beloftes van Medvedev was om de strijd tegen corruptie op te voeren. Heeft hij al successen geoogst?
Maria Ordzhonikidze: Tot nog toe zijn er enkel een paar kleine stappen in de goede richting genomen. Eén van die stappen is dat de hoofdrechter van het rechtsdisctrict Moskou, Lyudmila Maikova, is ontslagen ten gevolge van een corruptieonderzoek. Het onderzoek begon voor Medvedev president werd, maar hij heeft beslist om Maikova te ontslaan. De nieuwe hoofdrechter, Vareria Adamova, heeft dan weer -niet toevallig- samen met Medvedev gestudeerd.
Elk gevecht tegen corruptie in Rusland is een gedurfd en ingewikkeld initiatief. De wrange waarheid is immers dat corruptie in Rusland de enige sociale instelling is die werkt. Administratieve problemen worden door de Russen via een corrupte weg opgelost, en een onafhankelijk rechtssysteem om deze corruptie tegen te gaan, ontbreekt. De hervorming van sociale instellingen en een onafhankelijk rechtssysteem kunnen er ook voor zorgen dat de bevolking de instellingen terug gaat vertrouwen. Het is niet veel, maar het is beter dan niets.
Russische media coveren veel hypotheses over de tandem Poetin-Medvedev. Er verschijnen veel scenario’s. Zo moeten de volgende verkiezingen Poetin terug aan de macht brengen en moet Wit-Rusland verenigd worden met Rusland, met Poetin aan het hoofd. Hoe zit de situatie volgens jou in elkaar?
Maria Ordzhonikidze: Er zijn enorme speculaties in de Russische media. Het probleem met het analyseren van de Russische politiek is echter dat er niet zoiets bestaat als transparante politiek in Rusland. Vaak valt de vergelijking met de werkwijze van de KGB: volledig afgesloten van de buitenwereld en met onverwachte wendingen. In dat opzicht verschilt Rusland van andere Europese landen. Er is geen enkele politieke analist in Rusland die onmiddellijk kan zeggen wat de verwachtingen zijn. Experten speculeren op basis van ontwikkelingen die al achter zich liggen, meer dan op de ontwikkelingen in de media, het parlement of op conferenties. 
De analisten waar ik mee gepraat heb, verwachten geen dramatische veranderingen, behalve bij een grote economische uitdaging. Laat ons zeggen dat Rusland moe is van al die uitdagingen.
Sommige politicologen keuren de acties van Medvedev in de Georgische oorlog goed, de internationale gemeenschap echter niet. Wat denkt u over de situatie?
Maria Ordzhonikidze: Ik ben geen expert in dit onderwerp maar het lijkt erop dat Medvedev volgens plan heeft gehandeld. Het oorlogsplan was misschien zelfs zonder zijn medeweten ontwikkeld, hij was namelijk nog maar pas president. Velen zien de Georgische situatie als iets dat pas begonnen is in augustus 2008. Dat is echter niet zo. Het suddert al lang, al sinds de val van de USSR. Er is veel commotie geweest rond hoe het gebied daar verdeeld werd. Er werd veel kritiek geuit op Rusland omdat Abchazië en Zuid-Ossetië deel werden van Georgië. Rusland heeft al die tijd een aanval voorbereid. In augustus was de tijd eindelijk rijp om de plannen uit te voeren.
Wat kan Rusland doen aan zijn imago in de Europese media?
Maria Ordzhonikidze: De oplossing is complexer dan enkel aan het imago werken. Het imago van een land is een projectie van de essentie ervan. Om een beter imago te krijgen moet Rusland zijn essentie veranderen. Een uitdaging voor Rusland zal zijn om objectief te lijken en te analyseren wat de meest problematische onderwerpen zijn in de internationale media. Het valt nochtans mee met het aantal onderwerpen dat kritiek uitlokt en daarmee ook het imago van Rusland aantast.
Tijdens de reeks internationale topontmoetingen in april kwam Medvedev met enkele gedurfde initiatieven, waaronder het ontwikkelen van een nieuw Euraziatisch veiligheidsbeleid. Ook steunde hij de vraag naar een nieuwe internationale munt binnen het IMF. Hoe dicht liggen deze standpunten bij die van Poetin?
Maria Ordzhonikidze: Het Russisch buitenlands beleid wordt door velen gezien als een poging om zich te differentiëren van andere internationale actoren. Rusland biedt alternatieven aan voor beleidsbeslissingen die recent hun kracht hebben verloren. Ik zie het aanreiken van die oplossingen als iets positiefs. Rusland probeert te spreken met de internationale gemeenschap, in tegenstelling tot het volgen van het Sovjetbeleid dat alles tegensprak. Volgens internationale experten werden de voorstellen van Medvedev niet serieus behandeld door de EU. Ze werden gezien als onrealistisch. Rusland moet zulke voorstellen dus beter uitwerken. Pas dan zal Rusland een prominentere plaats krijgen op de kaart van de internationale gemeenschap.
Corruptie is in Rusland de enige sociale instelling die werkt.
Voor het volledig onderzoek van Maria Ordzhonikidze , zie
de website van het EU-Russisch centrum.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.