Drugsgebruik in Rusland stijgt dramatisch

Rusland telt nu vijftien keer meer drugsgebruikers dan tien jaar geleden. En dat is enkel de officiële telling.
Aan het eind van 2004 waren er officieel een half miljoen drugsgebruikers geregistreerd. Maar het werkelijke aantal ligt volgens de experts tussen 3,5 en vier miljoen, zegt Valentin Bobyrev, ondervoorzitter van de Commissie Veiligheid van de Doema. Zo’n 70.000 Russen sterven elk jaar aan een overdosis. Ongeveer 70 procent van de drugsverslaafden zijn jonger dan 30.

Het drugsprobleem werkt de misdaad in de hand. Vorige week meldde de Russische minister van Binnenlandse Zaken een stijging van het aantal druggerelateerde misdrijven: van 220.000 in 2003 tot 248.000 in 2004.

Veel van de nieuwe verslaafden bestellen hun drugs via websites, weet luitenant-generaal Alexander Mikhailov van de Federale Dienst voor Drugscontrole (FDD). Er zijn ook websites met handleidingen om thuis drugs aan te maken. We gaan de dealers contacteren en de websites plat leggen, maakt Mikhailov zich sterk.

De FDD kondigt ook strenge maatregelen aan tegen agenten en andere ambtenaren die betrokken zijn bij de drugshandel. We hebben vorig jaar al veel agenten gearresteerd die bij deze misdadige handel betrokken waren. Elke politiedienst in dit land heeft wel enkele van zijn mensen betrapt. In totaal ging het om 100 arrestaties, bevestigt de FDD.

De regering van president Vladimir Poetin heeft dit jaar 6,6 miljoen euro vrijgemaakt voor drugbestrijding. Ter vergelijking: voor hun ‘war on drugs’ hebben de VS hebben een budget van 9,2 miljard euro.

Rusland zoekt internationaal steun om de toevloed van drugs vanuit buurland Afghanistan te stoppen. Ondanks alle internationale inspanningen krijgt Afghanistan steeds meer de allures van een drugsstaat, zei Anatoly Safonov, Poetins rechterhand voor de bestrijding van de internationale misdaad aan Interfax.

De teelt van papaver (de plant die de grondstof levert voor voor opium en heroïne), zeggen de VN, is vorig jaar fors gestegen in Afghanistan. De productie van ruwe opium steeg vorig jaar met 17 procent tot 4.200 ton. We moeten alle zeilen bijzetten met onze Tadzjiekse partners om ervoor te zorgen dat de grens niet ineenstort en een toegangspoort wordt voor drugdealers. (MM/PD)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.