Drugmaffia nog niet gevloerd

Uit de hoopgevende cijfers die de Mexicaanse regering onlangs heeft vrijgegeven over haar successen in de strijd tegen de drughandel, zou je gemakkelijk kunnen concluderen dat de drugmaffia het daar zwaar te verduren heeft. Maar volgens deskundigen bloeit de illegale - en uitzonderlijk gewelddadige - drughandel in Mexico als nooit tevoren.

Tussen december 2000 en mei 2003 arresteerden het leger en de politie bijna 20.000 drugsmokkelaars en vernielden ze meer dan 90.000 hectaren marihuana- en papavervelden. In dezelfde periode werden 1.562 clandestiene landingsbanen gesloten en 14.548 kilo cocaïne en bijna drie miljoen kilo marihuana in beslag genomen. Een recente verklaring van het Mexicaanse ministerie van Landsverdediging wijst erop dat deze operatie 1,7 miljoen mensen heeft gered van drugconsumptie en velen ook van onomkeerbare gezondheidsschade.

Deze cijfers tonen duidelijk aan dat de handel in verdovende middelen een bijzonder belangrijke sector is, waarbij heel veel mensen betrokken zijn, weet Jorge Fernández, auteur van verschillende boeken over de drughandel. Hij meent ook dat de drugmaffia niet noodzakelijk onherstelbare schade heeft opgelopen door de operaties van leger en politie. De eerste vijf maanden van dit jaar zijn bij incidenten die verband hielden met drugs meer dan tweehonderd mensen gedood, zowel vermoedelijke smokkelaars als politieagenten. Volgens deskundigen is het toenemende geweld het gevolg van de machtsverschuivingen tussen de verschillende drugbendes na de recente arrestatie van enkele plaatselijke maffialeiders, waarvan sommigen ook worden gezocht door het gerecht in de Verenigde Staten (VS).

De aanhoudingen zijn in elk geval een opsteker voor de Mexicaanse regering van Vicente Fox. De president heeft al herhaalde malen gesteld dat hij de strijd tegen de drughandel beschouwt als een oorlog en dat hij die wil voortzetten tot het bittere einde. Maar ondanks de arrestatie van enkele kopstukken, de inbeslagname van grote hoeveelheden drugs en de voortdurende onderzoeken, lijkt de regering voorlopig nog niet aan de winnende hand. Dat is alvast koren op de molen van de voorstanders van de legalisering van verdovende middelen.

Eerder deze maand stelde de bekende Mexicaanse auteur Carlos Fuentes dat de legalisering van drugs in de VS de sleutel vormt voor de oplossing van het drugprobleem in landen als Colombia en Mexico. Ook de Colombiaanse Nobelprijswinnaar literatuur Gabriel García Márquez poneerde vorige week in een toespraak tot een groep Colombiaanse intellectuelen: Er zal geen einde komen aan het geweld in Colombia zo lang de drughandel blijft bestaan en er kan geen eind komen aan de drughandel zonder de legalisering van drugs. Hoe meer drugs verboden zijn, hoe meer de drughandel zal bloeien. Zijn woorden veroorzaakten nogal wat beroering en hij verduidelijkte gauw dat hij niet pleit voor een legalisering van drugs, maar dat de impasse een weerspiegeling is van de enorme tragedie die Colombia doormaakt.

Kort na het aantreden van de Mexicaanse president Fox in december 2000 gaven zijn adviseurs te kennen dat zij eventueel bereid waren de legalisering van het gebruik van bepaalde drugs te overwegen. Maar intussen bleef de strategie van de frontale aanval op de drughandel behouden, zoals ook de VS die bepleit. Sommige deskundigen menen dat de legalisering van drugs de doodsteek zou betekenen voor de drughandel, maar zo ver zijn we zeker nog niet, stelt Luis Astorga, onderzoeker aan de Autonome Nationale Universiteit van Mexico UNAM.

De VS is de grootste verbruiker van drugs ter wereld. Het land telt 20 miljoen regelmatige consumenten van marihuana, vijf miljoen gebruikers van cocaïne, drie miljoen xtc-gebruikers, 1,3 miljoen consumenten van methamfetamine en één miljoen heroïnegebruikers. Bovendien stijgt ook het aantal druggebruikers in Mexico. Ongeveer 2,5 miljoen, vooral jongvolwassen Mexicanen, nemen verdovende middelen, met een voorkeur voor cocaïne.

Volgens de Dienst Drugbestrijding van de Amerikaanse regering staan Colombiaanse drughandelaars veertig procent van de cocaïneladingen af aan hun Mexicaanse kompanen wanneer zij de resterende zestig procent ongestraft over de grens met de VS mogen smokkelen. De drugs die vanuit Mexico naar de VS en Europa worden vervoerd, zijn afkomstig uit Zuid-Amerika of worden in Mexico zelf geproduceerd. Het grootste deel van de handelswaar weet te ontsnappen aan de steeds strengere grens- en douanecontroles - niet zonder de nodige corruptie, doden en miljoenen dollar aan steekpenningen. Verscheidene Mexicaanse legergeneraals en zelfs enkele rooms-katholieke priesters zijn al beschuldigd van banden met de drugmaffia - al zijn die aantijgingen niet bevestigd.

Diego Cevallos

xml=3

ref: la he ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.