Drinkwatervoorziening Gaza in gevaar

Het Rode Kruis waarschuwt dat het drinkwater in Gaza steeds onveiliger wordt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dreigen er ziekten uit te breken. Begin deze week waarschuwde het Milieuprogramma van de VN (UNEP) ook al dat de watervoorziening in Gaza ineen dreigt te storten, na jarenlange vervuiling en overbelasting van het systeem.
“We kunnen op elk moment een uitbraak van hepatitis A en parasitaire infecties verwachten”, zegt Mahmoed Daher van de WHO in Gaza. “Het aantal mensen met diarree, vooral kinderen, is sterk gegroeid.”

Munther Shoblak van het Waterbedrijf voor de Kustgemeenten (CMWU) zegt dat meer mensen lijden aan nierziekten, doordat water vervuild is met schadelijke stoffen. “Ook worden er baby’s geboren met een onnatuurlijke blauwe tint”, zegt hij.

Tekort



Het UNEP-rapport besteedt vooral aandacht aan verzilting, veroorzaakt doordat er teveel grondwater aan de bodem onttrokken wordt, en aan vervuiling door rioolwater en de landbouw. De gehaltes schadelijke stoffen zijn volgen UNEP zo hoog, dat zuigelingen het risico op nitraatvergiftiging lopen.

Gaza’s ondergrondse watervoorraad is de enige waterbron voor de 1,5 miljoen mensen. Slechts 5 tot 10 procent van het water kan nu gebruikt worden voor consumptie. De inwoners van Gaza gebruiken dagelijks gemiddeld 91 liter water per persoon, terwijl de WHO 100 tot 150 liter per dag adviseert en Israëli’s dagelijks 280 liter water gebruiken.

Het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) rapporteerde vorige week dat minstens 10.000 inwoners van Gaza geen stromend water hebben. Wie wel is aangesloten op het netwerk, heeft meestal zes tot acht uur water, op een tot vier dagen per week.
 
“Jaarlijks wordt ongeveer 150 tot 160 miljoen kubieke meter grondwater gebruikt. De droogte van de afgelopen jaren heeft er echter voor gezorgd dat er jaarlijks maar ongeveer 65 miljoen kubieke meter terugvloeit. Dat betekent een tekort van 100 miljoen kubieke meter”, zegt Shoblak.

Grens dicht



Vervuild zeewater en gifstoffen uit de landbouw komen in het grondwater terecht. De CMWU kan maar een deel van de 80 miljoen liter rioolwater die dagelijks in zee gepompt wordt, zuiveren. Het bedrijf kampt met een tekort aan onderdelen, brandstof en gebrekkige elektriciteit.

Tijdens het Israëlische bombardement van Gaza in december en januari, werd de al slecht functionerende infrastructuur in Gaza nog meer beschadigd. Het CMWU schat voor ruim 4 miljoen euro schade werd aangericht aan de sanitaire infrastructuur. De schade kan niet hersteld worden, omdat Israël de grens dicht houdt voor de benodigde materialen, zoals cement.

UNEP schat dat er in de komende twintig jaar ruim een miljard euro nodig is om weer gezond water te krijgen in Gaza. Dat geld zou onder meer nodig zijn voor ontziltingsinstallaties. “Als we nu niet ingrijpen, kan het eeuwen duren voordat de aangerichte schade weer ongedaan gemaakt kan worden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.