"Doorbraak" in vredesgesprekken op de Filipijnen

Op de Filipijnen is een belangrijk akkoord ondertekend tussen de overheid en de rebellen van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront. Ze zijn overeengekomen om internationale waarnemers toe te laten in het conflictgebied. Die kunnen bemiddelen bij de pogingen om een duurzaam vredesakkoord uit te werken.
Volgens de overeenkomst moeten de internationale waarnemers zorgen voor wederzijds vertrouwen en erop toezien dat de partijen zich aan een toekomstige vredesverdrag houden.
De leden van de “Internationale Contactgroep”, zoals de waarnemers genoemd worden, zullen afkomstig zijn uit landen van de Organisatie voor de Islamitische Conferentie, de Europese Unie en niet-gouvernementele organisaties.
De tekst valt echter ook op door vaagheid. Zo wordt er geen melding gemaakt van het tijdstip waarop die waarnemers operationeel zouden worden of wie ze zal selecteren. Er wordt ook met geen woord gerept over een datum voor nieuwe rondes in de vredesgesprekken.

Honderden doden


Manilla kondigde het nieuws aan als “enorme doorbraak” voor het vredesproces. Avelino Razon, de presidentiële vredesgezant, zei dat het akkoord de weg zou vrijmaken voor een herneming van de formele onderhandelingen die kunnen uitmonden in een duurzaam akkoord. “Het is nu tijd om de gevechten te stoppen, ik geloof dat de vrede binnen ons bereik ligt”, zei hij.
De vredesgesprekken waren in 2008 afgesprongen nadat het Filipijnse Hooggerechtshof een voorakkoord rond een autonome moslimregio in Mindanao ongrondwettelijk verklaard had. Bij de confrontaties na die uitspraak kwamen honderden mensen om en sloegen een half miljoen inwoners op de vlucht.
Het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront vecht al decennia lang voor meer autonomie in Mindanao. Het eiland wordt bewoond door een meerderheid van moslims, in tegenstelling tot de rest van de Filipijnen, waar rooms-katholieken de meerderheid uitmaken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.