Cycloonbestendige scholen voor kinderen op Madagaskar

De hevige regen van het cycloonseizoen heeft dit jaar niet geleid tot de gebruikelijke vrije dagen voor de kinderen in Marolondo, een dorp in het district Fénérive-Est, 450 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad van Madagaskar.

Door de komst van nieuwe klaslokalen, gebouwd met steun van het VN-Kinderfonds (Unicef), kunnen kinderen hun op school blijven terwijl ze beschermd zijn tegen zon en regen. De ruines van de oude houten constructies zijn nu speelplaatsen.

De 11-jarige Angita, die in de derde klas van de lagere school zit, is blij met de nieuwe gebouwen. “Ik zit graag in de nieuwe klaslokalen”, zegt ze. “Het is er minder warm en als het regent, zitten we droog.”

Angita weet nog dat de oude school in 2008 door een cycloon werd vernield. “Daarna kregen we les in tenten. Maar dat was erg warm en ik werd er slaperig van”, zegt ze. “Later werden de tenten vernield door storm. Ze begonnen te lekken en alles werd modderig. We moesten naar huis en pas toen het weer opgedroogd was, konden we weer naar school.”

Cycloonbestendig

Ook de ouders zijn blij met de nieuwe klaslokalen die een cycloon moeten kunnen doorstaan. Zij durfden hun kinderen in het regenseizoen vaak niet naar school te sturen. Nu de nieuwe school er staat, zitten er meer kinderen op school.

Unicef, dat ruim een miljoen euro investeerde in de bouwactiviteiten in Marolondo en op 57 andere plaatsen op Madagaskar, gaat het niet alleen om het creëren van een prettige leefomgeving. Bij de bouw is geprobeerd het milieu zo weinig mogelijk te belasten.

Madagaskar heeft nog duizenden nieuwe klaslokalen nodig. “Als de stenen voor deze klaslokalen op de traditionele manier gemaakt zouden worden, zou dat een enorme belasting voor het milieu opleveren”, zegt Daniel Timme van Unicef Madagaskar. “Voor twee klaslokalen zijn 14.000 gebakken stenen nodig. Daarvoor moet een hoeveelheid hout verbrand worden die overeenkomt met een hectare bos.”

De klaslokalen worden dus op milieuvriendelijke wijze gebouwd. “We bakken de stenen niet, maar ze worden geperst van materialen die plaatselijk te vinden zijn”, zegt Jacques Ramaroson, coördinator van de ngo die de bouwprojecten in Marolondo begeleidt. “Als materiaal gebruiken we aarde en wapening.”

Goedkoper

Volgens Ramaroson is bouwen met deze stenen 25 procent goedkoper dan bouwen op de traditionele manier. Er kan ook sneller gebouwd worden. “Het schoolblok in Marolondo is in drie maanden tijd gebouwd.”

Met de proeven op verschillende locaties op Madagaskar hoopt Unicef een trend te zetten, zodat ook andere instituten en bedrijven deze methoden gaan hanteren. “Particuliere bedrijven beginnen al op deze manier te werken in andere regio’s”, zegt Ramaroson. “En plaatselijke ambachtslieden zijn al bezig machines te maken om de stenen te persen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.