Chinese windenergie heeft orkaan in de rug

China heeft de eerste helft van dit jaar nieuwe windturbines met een totaal vermogen van 11.810 Megawatt in gebruik genomen. Daarmee verdubbelt de geïnstalleerde capaciteit van eind 2008 bijna. In absolute cijfers lijkt geen enkel ander land dit jaar een grotere sprong voorwaarts te gaan maken in de sector van de windenergie.
Het Chinese nieuwsagentschap Xinhua kreeg de cijfers Shu Yinbiao, vicemanager van de Staatsmaatschappij voor het Elektriciteitsnet. Dankzij forse subsidies groeit windenergie in China veel sneller dan de beleidsmakers kunnen volgen. In april 2008 verhoogde de Chinese regering de doelstelling voor 2010 van 5000 tot 10.000 Megawatt geïnstalleerd vermogen, maar dat cijfer was eind vorig jaar al ruim gehaald. Volgens de meest recente prognoses zal de teller nu eind 2010 bij 30.000 Megawatt stoppen. Dat zou voldoende zijn om 50 miljoen Chinese huishoudens van stroom te voorzien.
In 2002 telde China met een geïnstalleerd vermogen van nog geen 450 Megawatt internationaal nog helemaal niet mee. Maar nu halen alleen de VS, Duitsland en Spanje nog meer stroom uit wind dan China. De VS spanden eind 2008 met een totaal geïnstalleerd vermogen van ruim 25.000 Megawatt de kroon. De VS installeerden vorig jaar nieuwe turbines met een totaal vermogen van 8.500 Megawatt. China kwam in 2008 met ongeveer 6.300 Megawatt op de tweede plaats. Daarna volgde India, met een nieuw geïnstalleerd vermogen van 1.800 Megawatt. Experts in de VS verwachten dat het groeiritme daar dit jaar zal afnemen als gevolg van de recessie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.