China verklaart geslachtsselectieve abortus strafbaar

China heeft besloten om geslachtsselectieve abortus strafbaar te maken. Het land is bezorgd dat een tekort aan vrouwen op termijn zal leiden tot sociale conflicten en de kwaliteit van het Chinese ras zal aantasten.

Geslachtsselectieve abortussen zijn in China al langer verboden maar de bestaande regelgeving werd al te gemakkelijk genegeerd en op de naleving ervan werd nauwelijks toegezien. Door overtredingen nu ook strafbaar te maken hoopt de Chinese regering de balans tussen de geboortes van jongens en meisjes opnieuw in evenwicht te brengen.

Sinds China aan het einde van de jaren zeventig het één-kindbeleid invoerde, is het aandeel van de vrouwelijke bevolking opmerkelijk gedaald. Een normale verhouding is 105 mannelijke baby’s per honderd vrouwelijke baby’s. In China worden per honderd meisjes gemiddeld 119 jongens geboren. Tijdens de laatste bevolkingstelling, die dateert van 2000, bleek dat China 20 procent meer jongens dan meisjes jonger dan vijf jaar telt.

Uit demografische gegevens valt af te leiden dat dat tekort aan jonge meisjes voornamelijk toe te schrijven is aan abortussen. Elk jaar laten gemiddeld zeven miljoen Chinese vrouwen hun ongeboren kind wegnemen. Volgens een rapport van de Internationale Geplande Ouderschapsfederatie zijn meer dan zeven van de tien geaborteerde foetussen vrouwelijk.

Demografische experts vrezen dat wanneer dertig tot veertig miljoen Chinese mannen niet zouden kunnen trouwen in de toekomst, dit een voedingsbodem voor geweld en misdaad zou kunnen zijn. Het tekort aan vrouwen zou tot gewelddadig gedrag kunnen leiden als de mannen geen seksuele uitlaatklep hebben, zegt Yang Zhida, een van de demografische experts die door de Chinese regering is uitgenodigd om mogelijke veranderingen van het één-kindbeleid te onderzoeken. Dit zou niet goed zijn voor de sociale stabiliteit.

Het besluit om geslachtsselectieve abortussen strafbaar te maken, stuit echter ook op protest van demografen. Zij vrezen dat de maatregel kan leiden tot een toename in het aantal vrouwelijke baby’s die na de geboorte worden afgestaan of verwaarloosd. Ze wijzen ook op het feit dat de mensen die kiezen voor abortus - arme boeren en gemigreerde arbeiders - tot de armste sociale groepen behoren. De criminalisering van het verbod zou hen nog verder kunnen marginaliseren.

De balans tussen de geboortes van meisjes en jongens is door ingewikkelde sociale redenen ernstig uit evenwicht geraakt, zegt professor Li Zhu van de Medische School van de universiteit van Peking. Dat kun je niet zomaar met een wet oplossen. Volgens professor Mo Jihuang van het Juridisch Onderzoeksinstituut van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, mogen juridische straffen maar een van de vele manieren zijn om het probleem van geslachtsselectieve abortussen aan te pakken. Mo: In de eerste plaats is het belangrijk dat we ons zwak sociaal vangnet en de conservatieve houding van ouders aanpakken.

Chinese ouders, vooral in landelijke gebieden, verkiezen traditioneel zonen. Die dragen zorg voor de ouders in hun oude dagen, dragen de familielijn en bewerken het land. In de huidige mobiele maatschappij sturen ze geld op vanuit de stad om hun ouders te steunen. Dochters daarentegen worden uitgehuwelijkt aan de familie van de echtgenoot, ze worden gediscrimineerd en er wordt op hen neergekeken.

Al lang voor China haar restricties op vruchtbaarheid invoerde, werden jonge meisjes in China verwaarloosd of vermoord. Maar sinds enkele jaren suggereren experts dat heel jonge Chinese meisjes misschien wel het grootste slachtoffer zijn van het één-kindbeleid van China. De overheid wil met dat beleid voorkomen dat de huidige Chinese bevolking van 1,3 miljard mensen, met nog eens 300 miljoen aangroeit. (KC/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.