China pakt mensenrechtenadvocaten aan

De Chinese overheid lijkt aan een campagne begonnen tegen advocaten die zich inzetten voor de mensenrechten. Ze heeft de voorbije week de licentie van meer dan vijftig advocaten ingetrokken.
De advocaten werkten aan uiteenlopende zaken, van families die getroffen zijn door het melkschandaal tot de rechten van de Tibetaanse en Oeigoerse bevolking of vertegenwoordiging van belangrijke dissidenten. De harde aanpak van de regering brengt veel van de advocatenkantoren op de rand van sluiting.
Eén van de kantoren is het Yirenping Centrum, dat al jaren vecht tegen de discriminatie van vrouwen, homoseksuelen en aidspatiënten. Woensdag kreeg het kantoor plots bezoek van de ordediensten, die bewijsmateriaal kwamen verzamelen over veronderstelde illegale activiteiten. Volgens de ambtenaren gaat het over de publicatie van de nieuwsbrief van het bureau, die niet beschikt over officiële goedkeuring door de regering.
“Ik vermoed dat onze activiteiten veel mensen tegen de schenen hebben geschopt, waaronder grote bedrijven, ambtenaren en rijke zakenlui”, zegt Lu Jun, een van de advocaten van het bureau. Volgens de Amerikaanse organisatie “Human Rights in China”, toont de razzia bij Yirenping de toenemende druk waaronder de organisaties in China moeten werken.
De razzia is het laatste feit in wat een campagne lijkt van de overheid tegen organisaties in China die ijveren voor sociale verandering en rechtvaardigheid. Vorige week nog voerde de politie een gelijkaardige razzia uit bij een ander advocatenkantoor in Peking, Gongmeng, dat rechtsbijstand verleent in mensenrechtenprocessen. De politie nam er de meeste computers en kantoormateriaal in beslag. In de voorbije maanden had de overheid al de licentie van verschillende advocaten van Gongmeng ingetrokken.

Verschillende waarnemers zien in de campagne een voorbereiding op de zestigste verjaardag van de stichting van het communistische China.
Duidelijk signaal


Teng Biao, een van de advocaten van de firma, zegt dat de campagne moet gezien worden als een duidelijk signaal naar andere organisaties om hun activiteiten te beperken. “De boetes die ons kantoor krijgt opgelegd en de mogelijkheid dat we moeten sluiten, kunnen een zware slag toebrengen aan het middenveld hier”, zegt hij. “Het is een duidelijke waarschuwing aan het adres van andere organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en het publiek belang om goed op hun tellen te passen. Dit is erg zorgwekkend.”
Volgens Teng is het effect op de advocaten groot. “Ik schat dat ongeveer 70 procent van de advocaten lastiggevallen is”, zegt hij. In de meeste gevallen gebruikt de overheid technische details om ze het vuur aan de schenen te leggen. Gongmeng bijvoorbeeld kreeg te maken met een belastingsonderzoek.
Verschillende waarnemers zien in de campagne een voorbereiding op de zestigste verjaardag van de stichting van het communistische China, een gevoelige datum op de politieke kalender.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.