China overweegt reductiedoelstellingen voor broeikasgassen

China denkt er voor het eerst aan om doelstellingen vast te leggen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Zo kan ze haar onderhandelingspositie op de klimaattop in Kopenhagen versterken.
“Het is een optie”, zei Su Wei, een belangrijk lid van het Chinese klimaatonderhandelingsteam in de Britse krant The Guardian. “We kunnen onze bestaande regels in verband met energiebesparing omvormen naar CO2-regelgeving.”
Ook Hu Angang, adviseur van de Chinese premier Wen Jiabao, heeft al laten weten dat China vanaf 2020 zijn CO2-uitstoot zou moeten verminderen. Hu is een invloedrijk econoom en pleitbezorger van een “groene revolutie” die China moet toelaten om een leidende rol te spelen in de klimaatonderhandelingen.

Opvallend


De uitspraken van de twee invloedrijke figuren zijn opvallend omdat ze ingaan tegen de officiële onderhandelingspositie van China. Het land heeft zich tot nu toe altijd verzet tegen een vermindering van de uitstoot omdat het prioriteit geeft aan eht verhogen van de levensstandaard van zijn bevolking.
Bovendien vindt China dat het Westen verantwoordelijk is voor het klimaatprobleem en het dus ook maar moet oplossen. Westerse landen vinden dan weer dat ze die inspanningen enkel kunnen doen als ook de opkomende economieën en ontwikkelingslanden uitstootdoelstellingen vastleggen.

Belangrijk


Chinese uitstootdoelstellingen zouden een enorme stap vooruit zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. China is de snelst groeiende economie ter wereld, de grootste producent van broeikasgassen en de meest invloedrijke opkomende economie. Een dergelijke beslissing zou dan ook grote invloed hebben op de resultaten van de internationale klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar, waar een opvolger voor het Kyoto-protocol gevonden moet worden.
Waarnemers wijzen het “groene momentum” dat stilaan aan kracht wint, nu na de VS ook China stilaan bereid lijkt om over ernstige reductiedoelstellingen te praten. Die situatie is heel anders dan tijdens de onderhandelingen voor het Kyoto-protocol.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.