Bron en beerput zijn slechte buren

Wanneer je geen geld hebt om een aansluiting op het waternet te betalen, kan je altijd een eigen waterput graven. Dat lijkt in goed idee, behalve wanneer de buurman, eveneens uit geldgebrek, van zijn waterput een beerput heeft gemaakt. De waterautoriteit van de Burkinese hoofdstad Ouagadougou kent het probleem, maar heeft niet genoeg geld om er wat aan te doen.
“Met een salaris van 30.000 CFA (46 euro) kan ik geen aansluiting op het drinkwaternet betalen”, zegt Alexis Kaboré uit Pissy, een buitenwijk van de Burkinese hoofdstad Ouagagdougou. Net als vele van zijn buren is Alexis aangewezen op het water uit een van de duizenden zelfgegraven waterputten in de wijk. Daarmee lopen hij en zijn familie een reëel risico op infectieziekten, omdat het grondwater wordt vervuild door lekkende beerputten.

“Wat je vaak ziet is dat de mensen in de armere buitenwijken een oude, bij voorkeur erg diepe bron, omvormen tot toilet. Zo wordt een bron van de ene dag op de andere een beerput, zonder dat de bouwvoorschriften worden gerespecteerd”, zegt Tidiane Zougouri, directeur van het Nationale Milieulaboratorium. “Wanneer je het grondwater analyseert, stel je vast dat bacteriën en parasieten uit de beerputten opduiken in de waterbron van de buurman”.

De vervuiling van het grondwater veroorzaakt met de regelmaat van de klok uitbraken van cholera, diarree en dysenterie. Bij een bijzonder hevige uitbraak van cholera in 2005 werden 1050 mensen ziek en kwamen zestien mensen om het leven.

Cijfers uit het jongste Human Development Report geven aan dat slechts 39 procent van de Burkinabezen toegang heeft tot zuiver drinkwater en slechts 13 procent van de mensen tot adequaat sanitair. De overheid probeert de mensen van het probleem bewust te maken en sluit de waterputten die een gevaar voor de gezondheid vormen.

De directeur van het milieulaboratorium is er zich evenwel van bewust dat het al fout loopt wanneer de overheid nieuwe stukken bouwgrond verkavelt zonder eerst te zorgen voor de waterafvoer. “Ze laten de mensen zelfs niet zien hoe je een toilet eigenlijk moet bouwen”, zegt Zougouri.

Subsidies

De nationale watermaatschappij subsidieert gedeeltelijk de bouw van nieuw sanitair. 70 tot 80 procent van de kost, ongeveer 150 euro per toilet, blijft voor rekening van de bouwheer. Dat blijft veel in een land waar een kwart van de mensen moet rondkomen met minder dan een dollar per dag. De watermaatschappij hoopt de subsidie op termijn te kunnen optrekken tot 50 procent.

De Verenigde Naties willen het aantal mensen zonder toegang tot adequaat sanitair halveren tegen 2015. Om dat doel te bereiken wil Burkina Faso 70 procent van de bewoners van de twee grootste steden, Ouagadougou en Bobo-Dioulasso, een schoon toilet bezorgen. In de andere steden ligt het streefdoel tussen 50 en 55 procent. IPS MDG7 (MC/BV)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.