BRICS-landen zijn uitblijven IMF-hervormingen zat

Opkomende economieën zijn gefrustreerd over het uitblijven van IMF-hervormingen en dreigen hun bijdrage af te bouwen. Het onderwerp zal centraal staan op de G20-top, volgende week in Mexico.

Woensdag riep het hoofd van het IMF, Christine Lagarde, alle landen op om het hervormingspakket snel goed te keuren. “Ik roep de overige lidstaten op om de noodzakelijke stappen en maatregelen snel af te ronden zodat we deze belangrijke hervormingen binnen het afgesproken tijdsbestek kunnen uitvoeren”, zei Lagarde, als reactie op een voortgangsrapport. Van de 187 landen moeten er nog 80 hun goedkeuring geven.

Agendapunt

Het hervormingsproces werd ingezet door de G20. “De weerstand van de grootste aandeelhouders tegen zelfs kleine hervormingen is een belangrijk agendapunt geworden”, zegt Nancy Alexander van de Heinrich Boell Foundation in Washington.

De hervormingen geven meer stemgewicht aan de Brics-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) en zouden twee Europese zetels in het 24-koppig bestuur aan ontwikkelingslanden geven. Daarbij zou het kapitaal van het Fonds verdubbelen naar 730 miljard dollar (576 miljard euro), nog naast de 430 miljard dollar (340 miljard euro) steun die beloofd is om de eurocrisis aan te pakken.

Nu aan ontwikkelingslanden hulp wordt gevraagd om Europa uit de schulden te helpen, willen ze er wel wat voor terug. “De Brics-landen zeggen: ‘Wij kunnen ook ergens anders heen — wij hebben het IMF niet nodig. Als je wilt dat het IMF werkt, dan willen we meedoen, maar we willen ons deel en zijn de beloften zat’ ”, zegt Jo Marie Griesgraber, directeur van de New Rules for Global Finance Coalition, een internationaal netwerk.

Frustratie

Braziliaanse functionarissen hebben deze week laten doorschemeren dat ze minder willen gaan bijdragen aan het IMF, uit frustratie over de weerstand tegen hervormingen. Er wordt gezegd dat Rusland, China, India en Mexico dit standpunt steunen. Op 18 juni zullen de Brics-landen elkaar hierover spreken.

Er is vooral frustratie over EU-landen, zegt Griesgraber, die nu “onvoorstelbaar” veel invloed hebben. “Ik ben blij dat de Brics-landen nu samenwerken, en daarbij ook rekening houden met de lage-inkomenslanden.”

Overigens weet Griesgraber dat de Amerikaanse regering aan boord is. In de media is veel kritiek op de VS, die de Europese partners niet openlijk voor het hoofd willen stoten, maar achter de schermen steunen ze het Brics-standpunt. “Ze leggen het alleen nog niet voor aan het Congres voor de verkiezingen, omdat ze niet willen dat het wordt afgewezen.”

Voor velen zijn de hervormingen overigens nog maar een klein stapje in de goede richting. Ook met de wijzigingen zouden de Brics-landen nog maar half zo veel stemrecht hebben als de EU, terwijl het bbp van beide blokken ongeveer even groot is.

Bovendien gaat het niet alleen om de stemverhoudingen, maar of het monetaire beleid uiteindelijk verandert, zegt Alexander: “Wat moet veranderen, is het privatiseren van de winsten en het verspreiden van de verliezen.” Hervormingen zijn alleen nuttig als tegelijkertijd de toekomstige prioriteiten van het IMF worden bediscussieerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.