Brazilië wil meer armen in de filmzalen

De Braziliaanse regering wil arme burgers vanaf dit jaar tegoedbonnen geven om naar de film of het toneel te gaan of om boeken of muziek te kopen. Brazilië heeft een rijk cultureel leven, maar de meerderheid van de bevolking blijft daar grotendeels van verstoken.
Op de televisie na bereikt geen enkele cultuuruiting meer dan een vijfde van alle Brazilianen, zegt de Braziliaanse minister van Cultuur Juca Ferreira. Amper tien miljoen van de bijna tweehonderd miljoen Brazilianen bezoekt wel eens een museum. Maar 26 miljoen mensen gaan minstens één keer per maand naar de bioscoop en niet meer dan 34 miljoen Brazilianen kopen boeken.

Ver weg


Het culturele aanbod in Brazilië is overweldigend. Het land produceert bijvoorbeeld honderd langspeelfilms per jaar. Maar op veel plaatsen is de cultuur letterlijk ver weg. Ruim 5100 van de 5560 gemeenten van het land hebben geen bioscoop of schouwburg. Tachtig procent van de officiële cultuursubsidies vloeit naar Rio de Janeiro en São Paulo, de rijkste deelstaten van het land. Sponsors uit het bedrijfsleven versterken die regionale concentratie nog.
Minister Ferreira heeft een nieuwe wet klaar die cultuursubsidies veel evenwichtiger wil spreiden. Hij is er ook mee begonnen kleine toelagen vrij te maken die duizenden bestaande culturele activiteiten een grotere uitstraling moeten geven. Het sluitstuk van de hervorming wordt de Vale-Cultura, een subsidie van (20 euro) waarmee arme Brazilianen boeken, cd’s of kaartjes voor het toneel of de bioscoop kunnen kopen. Ze zullen zelf maar een klein deel van de prijs moeten opleggen.
Cultuur is “een basisbehoefte en dus ook een recht”, oordeelt minister Ferreira.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.