Brazilië exporteert kennis voedselprogramma's

De Braziliaanse regering gaat haar expertise over voedselprogramma’s exporteren naar andere ontwikkelingslanden. Brazilië opende gisteren een kwaliteitscentrum, dat de hulp krijgt van VN-agentschappen.

Het Kwaliteitscentrum tegen Honger, dat zijn zetel krijgt in hoofdstad Brasilia, zal landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika technische bijstand verlenen in hun strijd tegen de honger, zegt centrumdirecteur Daniel Balabán. Brazilië wil vooral zijn expertise over schoolmaaltijden exporteren. Elke dag krijgen 47 miljoen Braziliaanse kinderen en jongeren drie maaltijden per dag.

“Het idee voor het centrum ontstond doordat er veel vraag is naar samenwerking met Brazilië op dit vlak”, zegt Milton Rondó Filho, coördinator van de internationale acties in de strijd tegen honger van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Met de schoolmaaltijden zochten we naar een soort virtueuze cirkel. Eerst en vooral was er de bezorgdheid om de voeding van het kind. Met betere voeding krijgen kinderen meer leercapaciteiten, en door de toename van leercapaciteiten en de aankoop van voedingsproducten ter plaatse stimuleer je de lokale ontwikkeling.”

FAO

Het centrum werd gisteren gepresenteerd door Josette Sheeran, directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP), en Marco Farani, directeur van het Braziliaanse Ontwikkelingsagentschap, in aanwezigheid van José Graziano da Silva, vanaf januari de nieuwe directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN.

Het centrum maakte al afspraken met het WFP, Brazilië, Mozambique, Oost-Timor en Haïti. Het Kwaliteitscentrum heeft niet de bedoeling om de Braziliaanse formule te kopiëren, wel om ze aan te passen aan de geografische, culturele en etnische omstandigheden van elk land, zei de Mozambikaanse viceminister van Onderwijs Augusto Jone Luís gisteren.

De bedoeling is, zegt Farani, “goede voorbeelden op het vlak van schoolvoeding te verspreiden.” “Brazilië heeft heel wat ervaring die het kan delen met regeringen die willen leren hoe de Brazilianen succes hebben geboekt en hoe ze deze kennis op hun eigen land kunnen toepassen”, zegt Sheeran.

Honger Nul

De vorige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) lanceerde in 2003 het programma Fome Zero (Honger Nul), een combinatie van noodmaatregelen en beleidsmaatregelen voor meer werkgelegenheid en hoger gezinsinkomen. Lula’s opvolger, Dilma Rousseff, zet dat programma voort.

Honger Nul is er onder meer in geslaagd de ondervoeding bij kinderen met 61 procent te verminderen en de rurale armoede met 15 procent terug te dringen, zegt Graziano da Silva, een van de architecten van het plan.

Gezinnen die hun kinderen laten vaccineren en hen naar school sturen, krijgen een subsidie. Op die manier zijn 28 miljoen Brazilianen (op een totaal van 192 miljoen) uit de armoede gehaald. Het schoolmaaltijdenprogramma maakt deel uit van Honger Nul.

Wereldwijd lijdt een op zeven mensen honger. De enige mogelijke reacties zijn “in opstand komen, migreren of sterven”, zei Sheeran gisteren. “Brazilië creëerde een vierde mogelijkheid: strijden tegen honger en zo de kinderen, die de toekomst zijn, een kans geven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.