Braziliaanse sloppenwijkbewoners gaan erop vooruit

In Brazilië leven nu 16 procent minder mensen in sloppenwijken dan in 2000. Dat zeggen althans de Verenigde Naties. Brazilië zelf gelooft dat de sloppenwijken niet kleiner worden, maar dat de armoede er wel vermindert.
De positieve cijfers staan in een rapport van VN-Habitat, de VN-organisatie die zich bezighoudt problemen in verband met menselijke nederzettingen. In Rio de Janeiro begint vandaag (22 maart) net een vijfdaags forum van VN-Habitat over stedelijke problemen.
Volgens VN-Habitat leven er in Brazilië nog 54 miljoen mensen in favelas – de Braziliaanse naam voor sloppenwijken. Dat is nog altijd meer dan een kwart van de totale Braziliaanse bevolking, maar het zijn wel 10,4 miljoen sloppenwijkbewoners minder dan in 2000. De vermindering te danken aan de teruglopende plattelandsvlucht maar ook aan investeringen in rioleringen en andere voorzieningen, die maken dat sommige favelas volgens de VN geen armenwijken meer zijn.

Rio


Rio de Janeiro, na Sao Paulo de grootste stad van Brazilië, zegt net dat de favela’s er nog altijd groeien. Volgens het Instituto Pereira Passos, een instelling uit de stad, zijn er tussen 1999 en 2008 nog 300 hectare sloppenwijken bijgekomen in Rio. De stad staat in de kijker omdat ze in 2016 de Olympische Spelen ontvangt. Maar Rio is niet alleen. Volgens het Braziliaans Instituut voor Geografie en Statistiek telt een derde van de ruim 5500 gemeenten in Brazilië sloppenwijken.
De Braziliaanse geograaf Jailson de Souza, de stichter van het Observatorium van Favelas, geeft wel toe dat de levensomstandigheden in veel armenwijken verbeteren. Plaatselijke besturen bouwen latrines of riolen, laten straten verharden en richten gezondheidsposten in. Door het sociale beleid van de Braziliaanse regering kunnen veel bewoners ook zelf wat meer investeren in hun huisjes of naar een beter optrekjes verhuizen.
Braziliaanse experts zijn het erover eens dat er nog veel moet gebeuren. De onderwijskansen van kinderen in sloppenwijken moeten verbeteren en microkredieten en microverzekeringen kunnen meer inwoners uit de armoede helpen.
Wereldwijd zijn er volgen VN-Habitat de voorbije tien jaar 227 miljoen mensen ontsnapt aan het leven in sloppenwijken. Toch doen de plattelandsvlucht en de bevolkingsgroei het totale aantal sloppenwijkbewoners nog toenemen: er leven nu meer dan 827 miljoen mensen in meestal illegaal gebouwde wijken waar elementaire voorzieningen als riolering en waterleidingen ontbreken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.