Botswana martelt Bosjesmannen

In Botswana zijn eind september minstens tien Bosjesmannen gemarteld omdat ze volgens de overheid illegaal aan het jagen waren. Survival International, een beweging die zich inzet voor inheemse volken, maakte dat bekend.
Drie Bosjesmannen moesten gedurende enkele uren voor auto’s uit door de woestijn rennen, waarna ze door parkwachters geslagen en geschopt werden.
“Alleen al dit jaar zijn 53 Bosjesmannen gearresteerd. Het beleid van Botswana is duidelijk: ze willen de Bosjesmannen terroriseren zodat ze te bang zijn om naar hun voorouderlijke gebieden terug te keren,” zegt Stephen Corry, de directeur van Survival International.
Survival International heeft dit weekend een paginagrote advertentie in de Britse krant Independent gepubliceerd om de marteling te veroordelen.
De Botswaanse overheid probeert te voorkomen dat de inheemse Bosjemannen of San terugkeren naar hun traditionele leefgebied in de Kalahari-woestijn. De regering wil er diamantmijnen kunnen exploiteren, maar het Hooggerechtshof van Botswana heeft in december 2006 verdreven bewoners het recht tot terugkeer gegeven.

Diamanten


Botswana begon in 1985 met een campagne om 5.000 Bosjesmannen te evacueren uit het grote wildreservaat in de Kalahari-woestijn, nadat in de regio diamanten werden ontdekt. Tussen 1997 en 2005 werden vrijwel alle Bosjesmannen gedwongen hun land te verlaten. Survival International vergeleek in een rapport de deportatie van de Bosjesmannen met de slavenhandel.
De Bosjesmannen zijn van oorsprong jagers en verzamelaars. Ze worden gezien als de ‘aboriginals’ van Zuidelijk Afrika. Antropologen beweren dat het de oudste inwoners van de regio zijn. Er zijn in Zuidelijk Afrika sporen van Bosjesmannen teruggevonden die dateren van 20.000 jaar geleden.
In totaal telt de regio ongeveer 100.000 San. Vijftigduizend leven in Botswana, 4.500 in Zuid-Afrika, 38.000 in Namibië, 1.600 in Zambia en 1.200 in Zimbabwe, volgens de Working Group of Indigenous Minorities in Southern Africa (WIMSA) in Windhoek (Namibië).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.