Boliviaanse indianen overhandigen Morales traditionele scepter

Dit weekend wordt Evo Morales drie keer ingehuldigd als de nieuwe president van Bolivia. Dat gebeurt officieel als hij de medaille van vrijheidstrijder Bolivar overhandigd krijgt, onofficieel als hij van op de Plaza San Francisco voor de eerste keer het volk zal toespreken, en traditioneel, wanneer hij als allereerste president - Morales is zelf een van inheemse afkomst - de traditionele scepter overhandigd krijgt door de plaatselijke indiaanse leiders.

Trouw aan zijn traditie zal Evo Morales zaterdag de culturele symbolen en erkenning van de oorspronkelijke bevolking van Bolivia in ontvangst nemen. Dat gebeurt in de ruïnes van Tiwanaku, een 3.000 jaar oude archeologische site op 72 kilometer van de hoofdstad La Paz.

Voor de allereerste keer zullen inheemse leiders, de ‘mallkus’ (Condors), de traditionele scepter en ceremoniële kleding overhandigen aan een pas verkozen president. Het spirituele en religieuze ritueel vindt plaats de dag voor de officiële inauguratie.

Op 18 december werd Evo Morales door een duidelijke meerderheid in de eerste ronde tot president verkozen. Hij wordt daardoor de eerste inheemse president van Bolivia.

Morales werd 46 jaar geleden geboren in de Andesgemeenschap Isallavi, in de westelijke provincie Oruro. Dit gebied, dat nog overwegend bevolkt wordt door boeren, heeft diepe wortels in de zogenaamde Aymara-cultuur. Hoewel hij later verhuisde naar het centraler gelegen Chapare, waar hij de vakbond oprichtte die hem op het politieke toneel bracht, bleef Morales altijd trouw aan de gewoontes, taal en tradities van zijn geboortestreek.

Zo bracht hij bij de start van zijn presidentiële campagne offers aan de godin van de Aarde Pachamama, en aan andere goden om zijn overwinning af te smeken. Op zijn tocht naar Tiwanaku zal hij dat opnieuw doen, ditmaal om ze te bedanken.

Zaterdag zal de pas verkozen president, blootsvoets en gekleed in een cape en poncho van geitenwol, wandelen door een gordijn van wierook, geofferde lamafoetussen, zoetigheden en geurende kruiden. Traditionele muziek- en dansgroepen luisteren het ritueel op, de half begraven koffiekleurige ruïnes vormen het decor. Ruim 10.000 mensen en een 1.000-tal journalisten zullen de ceremonie volgen. Na de ceremonie trakteert de plaatselijke gemeenschap ze op een maaltijd en een feest.

De volgende dag, zondag, vindt de officiële ceremonie plaats in La Paz. Dan zal uittredend president Eduardo Rodriguez in het Nationaal Congres formeel de macht overdragen aan zijn opvolger Evo Morales.

Morales zal er uit handen van Rodriguez de presidentiële sjerp ontvangen, en de medaille van de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder/held Simon Bolivar. ‘Running mate’ Alvaro García Linera krijgt als vice-president de medaille van Bolivars rechterhand.

De ceremonie zal bijgewoond worden door zowat alle belangrijke staatshoofden uit Latijns-Amerika onder wie de Argentijnse president Kirchner, Braziliaans staatshoofd Lula, Venezolaanse ‘bad boy’ Chávez en de Colombiaanse president Uribe.

Opvallende aanwezige is Ricardo Lagos, de uittredende Chileense president. Met Chili is Bolivia al meer dan honderd jaar verwikkeld in een grensdispuut. Sinds 1978 hebben de twee landen geen diplomatieke contacten meer met elkaar.

Het historische Plaza San Francisco zal het decor vormen voor het derde deel van Morales’ inwijding als president. Hier hield Morales vurige speeches na afloop van de honderden kilometers lange marsen die de boeren vanuit de centrale streek Cochabamba naar La Paz bracht. Ze kwamen er pleiten voor hun rechten als cocaboeren en voor hun mensenrechten. Een van Morales’ strijdpunten was de legalisering van cocabladeren voor het gebruik van thee en traditionele gebruiken.

Vanop een podium zal Morales zondag opnieuw de eivolle plaza toespreken, ditmaal om de hoofdlijnen van zijn beleid uit te leggen. (JVP/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.