Big Brother werkt Amerikaanse burgers op de zenuwen

Moslimauteur Sheila Musaji en Holocaustoverlever Hedy Epstein willen samen met een dozijn andere ‘dissidente’ Amerikaanse bekendheden achterhalen wat de FBI precies weet over hun doen en laten. Ze stappen samen met negen organisaties naar de rechtbank om inzage te krijgen in hun dossier.


Sinds de oorlog tegen de terreur werd afgekondigd, keert de Amerikaanse inlichtingendienst FBI terug naar de gloriedagen onder J. Edgar Hoover, de eerste en meest controversiële directeur van de inlichtingendienst. In de jaren 50 jaagde de FBI op communisten en fellow travelers; in de jaren 60 viseerde ze vredesactivisten die het verzet aanvoerden tegen de oorlog in Vietnam. Anno 2005 voert de FBI opnieuw onverdedigbare onderzoeken uit voor politiek en religieuze redenen, zegt de Amerikaanse burgerrechten groep ACLU.

ACLU stapt naar de rechter in naam van 14 dissidenten en negen organisaties. De groep hoopt zo inzage te krijgen in hun dossiers. ACLU gebruikt daarvoor een beproefd middel: de Freedom of Information Act. Dankzij die wet, die Amerikaanse burgers verregaande inzage geeft in allerlei overheidsdocumenten, pakte ACLU in het verleden uit met schokkende verslagen van wat zich afspeelt op Amerikaanse legerbases in Guantanamo en Irak.

De burgerrechtengroep vraagt ook inzage in de dossiers die de FBI heeft tegen moslims en islamitische organisaties. De verzoeken tot inzage werden ingediend bij rechtbanken in St Louis, Rhode Island, Idaho en Kentucky.

Eerder deze week stelden ACLU en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) willekeurige arrestaties van moslims aan de kaak. In een rapport gaven ze 70 voorbeelden van Amerikaanse moslims die in de cel werden opgesloten zonder bewijslast of aanklacht. Ze werden gearresteerd op basis van een wet die toelaat om ‘kroongetuigen’, van wie de politie meent dat ze belangrijke informatie hebben en dat ze wel eens zouden kunnen vluchten, te arresteren.

HRW en ACLU vragen dat het Amerikaanse parlement zorgt voor meer controle op de inlichtingendiensten. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.