Bescherming tegen huiselijk geweld laat te wensen over

De 35-jarige Kumari* drinkt met een rietje, verloor enkele vingers aan haar rechterhand en heeft een lelijk litteken dwars over haar gezicht. Haar echtgenoot viel haar aan met een zwaard, ondanks een dwangbevel van de rechter om uit de buurt te blijven. De wet uit 2005 die de bescherming tegen huiselijke agressie mogelijk maakte wordt niet streng genoeg toegepast, vinden activisten.
“Hij had me bijna gedood”, zegt Kumari op een nauwelijks hoorbare toon. Haar gebroken kaak is weer aan elkaar gezet, maar ze kan nog altijd alleen maar vloeibaar voedsel tot zich nemen. Haar man sloeg haar sinds hun huwelijk, maar beloofde telkens weer zijn leven te beteren. Toen hij hun kind obsceniteiten begon aan te leren had Kumari er genoeg van. Ze vroeg en kreeg van de rechter een beschermingsbevel, waardoor haar man uit de buurt moest blijven. Dat was de directe aanleiding voor de aanslag met het zwaard.
Zo’n ‘protection order’ of beschermingsbevel is een element uit de Wet voor Preventie van Huiselijk Geweld, die dateert uit 2005. Als iemand zich bedreigd voelt door zijn partner, kan de rechter beslissen de agressor voor twaalf maanden de toegang tot de echtelijke woning te ontzeggen. In Sri Lanka heeft meer dan 60 procent van de vrouwen te maken te maken met huiselijk geweld, zo blijkt uit cijfers van het ministerie voor Vrouw en Kind.
De wet heeft de verdienste dat huiselijk geweld niet langer als een probleem uit de privésfeer wordt gezien. Als een slachtoffer vroeger klacht wilde indienen, kreeg ze van de politie vaak de raad om gewoon terug naar huis te gaan. Het probleem is dat de beschermingsmaatregelen onvoldoende worden gecontroleerd, vindt Deepika Udagma, juriste van de Universiteit van Colombo: “Voor sommige politiemannen is het doen naleven van een beschermingsbevel absoluut geen prioriteit.”
De grootste uitdaging bestaat erin voldoende steunpunten uit te bouwen voor slachtoffers van huiselijk geweld. “We hebben een opvangcentrum geopend in Kalutara in het zuiden van het land, als aanvulling op het centrum voor relatietherapie”, zegt Indrani Sugathadasa van het ministerie voor Vrouw en Kind. Er zijn plannen voor veertien van dergelijke centra in Sri Lanka.
In sommige gevallen levert een beschermingsbevel van de rechter wel een positief resultaat op. Sumithra Fernando van de ngo Vrouwen in Nood (WIN) haalt het voorbeeld aan van Samanthi*, die trouwde met de liefde van haar leven, die evenwel een agressieveling met een drankprobleem bleek te zijn.
Samanthi’s echtgenoot ging aan de haal met haar geld, verpandde haar juwelen en sloeg haar voor de ogen van hun twee kinderen. Uiteindelijk stapte ze naar WIN en verkreeg een beschermingsbevel. “In dit geval werd het probleem zo opgelost”, zegt Fernando. Haar organisatie vroeg 33 beschermingsbevelen aan en in sommige gevallen verzoenen de partners zich in de verplichte sessies voor relatietherapie.
*De naam is gewijzigd op verzoek van de betrokkenen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.