Banda wint nipt de Zambiaanse verkiezingen

Waarnemend president Rupiah Banda is na een nipte verkiezingsoverwinning beëdigd tot de nieuwe Zambiaanse president. Hij versloeg oppositieleider Michael Sata met 35.000 stemmen. Aanhangers van Sata menen dat er gefraudeerd is en vechten de verkiezingsnederlaag aan voor de rechtbank.
Aanvankelijk stond Sata, leider van het Patriottische Front, in de voorlopige uitslagen op voorsprong. Maar het was zijn rivaal Banda, vertegenwoordiger van de regeringspartij Beweging voor Meerpartijendemocratie (MMD), die zondag werd ingezworen. Banda, de 71-jarige kandidaat die vier maanden geleden het stokje van de overleden president Mwanawasa overnam, werd verkozen met de belofte om de ondernemersvriendelijke politiek van zijn voorganger voort te zetten. Hij zal het ambtstermijn van Mwanawasa volmaken, die loopt tot 2011.

Fraude?


Na het bekend worden van de vrijwel definitieve uitslag, braken in enkele buitenwijken van Lusaka kleine ongeregeldheden uit. Net als na zijn nederlaag twee jaar geleden, meent oppositieleider Michael Sata dat de verkiezingen van hem gestolen zijn. Zijn aanhangers geloven dat er gefraudeerd is met de plattelandsstemmen en erkent Banda niet als president van Zambia. Ze kondigden aan naar de rechter te stappen om een hertelling af te dwingen. De Zambiaanse kiescommissie en waarnemers van de Afrikaanse Unie zijn van mening dat de verkiezingen correct zijn verlopen en stelden geen gevallen van fraude vast.

Opkomst


Van de 3,9 miljoen stemgerechtigden, vond zo’n 45,5 procent zijn weg naar de stembus. Wachtrijen in de enorme hitte, weinig enthousiasme van de regerende partij MMD en geen tijd, middelen of zin om tientallen tot honderden kilometer terug te reizen zijn de oorzaken van de lage opkomst. Zoals overal in Afrika wonnen de belangrijkste kandidaten de stemming bij de etnische achterban. Sata haalde in hoofdstad Lusaka en de industriële kopergordel en Banda won met Stalinistische scores in de plattelandsgebieden. De Zimbabwaanse president Mugabe was een van de aanwezige staatshoofden bij Banda’s beëdiging.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.