Azië moet van de fles

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef waarschuwen dat de gezondheid en dus de overlevingskansen van baby’s in Azië in het gedrang zijn, nu steeds minder Aziatische vrouwen borstvoeding geven.
Volgens de twee VN-organisaties moeten de ouders dringend beter ingelicht worden over de risico’s van moedermelkvervangers. Op een conferentie in de Filipijnse hoofdstad Manilla argumenteerden gezondheidsexperts dat borstvoeding beter is voor de gezondheid van kinderen, en dus ook dat het aantal kindersterftes zou afnemen als de dalende trend opnieuw omgebogen zou kunnen worden.

Praktijk werpt vruchten af


In Cambodja worden moeders aangezet om hun kinderen borstvoeding te geven. De campagne werpt vruchten af, want statistieken tonen aan dat het aantal kindersterftes er de voorbije jaren drastisch afneemt. In 2000 gaf slechts één op tien moeders nog borstvoeding aan hun 6 maanden oude kinderen. Vijf jaar later zou dat gestegen zijn tot zes op tien. Dat zorgt ervoor dat Cambodja boven het gemiddelde in Azië scoort.
Het aantal kindersterftes is in dezelfde periode met een derde afgenomen, wat volgens de WHO grotendeels aan de gezonde moedermelk te danken is. Bovendien is borstvoeding uiteraard veel goedkoper, wat voor de miljoenen armen in het continent geen overbodig argument is.
Kinderen die geboren worden in armoede of in omstandigheden waar nauwelijks toegang is tot zuiver drinkwater en voldoende sanitaire voorzieningen om kinderen op een verantwoorde manier poedermelk te geven, hebben grote voordelen bij borstvoeding.
Ook kinderen in industrielanden genieten van de directe voordelen van moedermelk. Hun cognitieve ontwikkeling zou beter verlopen en ze zouden minder risico lopen om diabetes (type 2) te krijgen.
De gezondheidsexperts willen dat de andere Aziatische landen in het voetspoor van Cambodja treden. Volgens hen moet meer gedaan worden om de marketingcampagnes van melkpoederfabrikanten te counteren. In de Filipijnen stapte vorig jaar een groep melkpoederproducenten naar de rechter om de strengere marketingreglementering aan te vechten die aan de industrie opgelegd werd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.