Argentinië vreest vertraging Braziliaanse economie

De economische groei van Brazilië vertraagt en dat baart Argentinië meer zorgen dan de crisis in de geïndustrialiseerde landen. Brazilië speelt een sleutelrol in de economische ontwikkeling van Argentinië.

De economische groei van Brazilië vertraagt en dat baart Argentinië meer zorgen dan de crisis in de geïndustrialiseerde landen. Brazilië speelt een sleutelrol in de economische ontwikkeling van Argentinië.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat het bruto binnenlands product van Argentinië dit jaar met 8 procent stijgt. Brazilië, dat vorig jaar nog 7,5 procent groeide, zal nu met 3,8 procent tevreden moeten zijn.

De Braziliaanse groeivertraging zal een impact hebben op Argentinië, zijn belangrijkste partner in het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, zeggen verschillende analisten. Brazilië is de belangrijkste afnemer van Argentijnse industrieproducten. Zo gaat de helft van de Argentijnse automobielproductie naar Brazilië.

Auto’s, kleding en schoenen

Econoom Belén Olaiz ziet twee mogelijke gevolgen. Enerzijds kan de buitenlandse handel klappen krijgen, vooral in de autosector. Anderzijds kan een eventuele waardevermindering van de real, de Braziliaanse munt, ten opzichte van de dollar ook de Argentijnse textiel- en schoensector treffen omdat die dan hun concurrentiepositie verzwakt zien.

Niettemin wil Olaiz nog niet te pessimistisch zijn. “De vertraging in Brazilië is nog zacht en de prognose voor 2012 is goed. De Braziliaanse economie heeft wat van zijn snelheid verloren maar het vooruitzicht van een groei rond de 4 procent volgend jaar ziet er goed uit.”

Productie stilleggen

“Beide economieën zijn zeer complementair, alles wat in Brazilië gebeurt, heeft gevolgen in Argentinië”, zegt econoom Ramiro Albrieu van het Argentijnse Studiecentrum voor Staat en Samenleving (Cedes). “Ons exportprofiel laat zien dat we aan Azië vooral grondstoffen verkopen maar aan Brazilië vooral industriegoederen.”

Door de “cyclische recessie” in Brazilië, een groei die minder is dan het gemiddelde van de laatste jaren, is het goed mogelijk dat Argentinië de productie van automotoren zal moeten stilleggen en dus personeel zal moeten ontslaan, zegt Albrieu.

Dollar

De Braziliaanse regering van Dilma Rousseff verlaagde deze maand de rentevoet voor de financiële markten. Daardoor kan ze de inflatie onder controle houden. Zodra de maatregel bekend werd gemaakt, verloor de nationale munt aan waarde; in nauwelijks een week ging de wisselkoers van 1,59 naar 1,90 real per dollar.

Toen de Centrale Bank daarop deviezen verkocht, stabiliseerden de noteringen opnieuw; een dollar kost nu 1,85 real.
Maar nog meer dan een lichte depreciatie van de real is “het ergste scenario voor Argentinië dat Brazilië niet langer groeit”, zegt textielondernemer José Ignacio de Mendiguren, voorzitter van Industriële Unie van Argentinië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.