Argentinië hoort sirenenzang van Spaanse vissers

Argentijnse vissers en milieugroepen vrezen dat Spaanse vissers opnieuw de vrije hand krijgen in Argentijnse wateren. Visserijgesprekken tussen Argentinië en Spanje deden vorige maand de alarmbellen rinkelen. Spaanse vissers haalden in de jaren 90 zowat alle heek voor de Argentijnse kust weg nadat Argentinië en de EU een visserijverdrag hadden gesloten.






De Spaanse visserijminister Elena Espinosa ontmoette vorige maand in Buenos Aires de Argentijnse minister van Economie Roberto Lavagna en staatssecretaris voor Visserij Gerardo Nieto. Espinosa vertelde de pers dat de gesprekken handelden over toekomstige samenwerkingsverdragen tussen de twee landen met betrekking tot onderzoek in de visserijsector.

Het woord samenwerkingsverdrag werkt nog altijd als een rode lap op de Argentijnse milieuorganisaties en vissers die te maken kregen met overbevissing als gevolg van een overeenkomst die de EU en Argentinië in 1994 sloten. De Spaanse vissersvloot maakte het meest gebruik van dat verdrag, met desastreuze gevolgen voor de visbestanden voor de Argentijnse kust.

De Argentijnse visserijverantwoordelijke Nieto haastte zich te verklaren dat er geen sprake is van een nieuwe overeenkomst - er zouden zelfs geen nieuwe voorstellen circuleren. Maar tot in de Argentijnse regering wordt daaraan getwijfeld.

Ernesto Godelman, de directeur van de milieuorganisatie Cedepesca die zich toelegt op de bescherming van de Argentijnse visbestanden, gelooft niet dat de Argentijnse regering het zou aandurven gewoon een nieuw visserijakkoord met de EU te ondertekenen. Dat zou een schandaal veroorzaken. Ook Guillermo Cañete van de Argentijnse milieugroep Fundación Vida Silvestre denkt niet dat Argentinië zomaar zal toegeven aan de druk vanuit Spanje. Volgens hem zijn de politieke situatie en de visserijsector zelf zo sterk veranderd dat de geschiedenis zich niet zomaar kan herhalen. Vorig jaar weigerde Buenos Aires in de marge van de vrijhandelsonderhandelingen tussen de EU en de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) een nieuw visserijakkoord met de EU te ondertekenen. Het land verwees daarbij naar de overbevissing van de jaren 90.

Maar de milieubeweging wil toch alert blijven - daarvoor ligt de ramp van de jaren 90 nog te vers in het geheugen. Het akkoord tussen de EU en Argentinië uit 1994 was een gevolg van met de herstructurering van de Europese visserijsector. Om de druk op de Europese visbestanden te verminderen, stelde de Europese Unie grote visserijlanden als Spanje geld ter beschikking om vissersboten uit de vaart te nemen of ze in andere delen van de wereld in te zetten. De overeenkomst tussen de EU en Argentinië stelde Spaanse vissers in staat talrijke joint ventures aan te gaan om Argentijnse heek boven te halen. Tussen 1994 en 1998 werd er in de Argentijnse wateren tien keer meer van die vissoort bovengehaald dan voordien. Argentinië maakte in 1998 een einde aan de overeenkomst, maar toen was het heekbestand al gevaarlijk geslonken.

Strenge vangstbeperkingen hebben de heek er in de Argentijnse wateren de voorbije jaren weer bovenop gebracht. Volgens Godelman zou Madrid dergelijke beperkingen nooit accepteren. Er is nog een bijkomende reden om de Spaanse schepen weg te houden. Momenteel zijn ook de bestanden van inktvissen en garnalen voor de Argentijnse kust sterk uitgedund. Dat zal meer Argentijnse vissers ertoe aanzetten weer achter heek aan te gaan. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.