Amerikaanse CEO voert eenmanskruistocht tegen War on Terror

De Amerikaanse topbankier Richard Wade Vague is een man met een missie. Hij probeert andere zakenlui in de VS ervan te overtuigen dat de oorlog tegen het terrorisme een totale mislukking is. Vague zegt dat hij ook weet hoe het anders moet.
“Om het eenvoudig uit te drukken: het Amerikaanse beleid in Irak en in de rest van de wereld hebben het terrorisme in de wereld doen groeien”, schrijft Vague in een rapport dat vorige week werd gepubliceerd door American Respect, een website die hij in 2003 zelf opzette, en door de New America Foundation (NAF), een toenemend invloedrijke denktank van het “radicale centrum”.
“Oorlog zal de wereld niet verlossen van het terrorisme”, oordeelt Vague in zijn 41 pagina’s tellende rapport. Hij liet er meteen 50.000 exemplaren van drukken. Die gaan naar plaatselijke ondernemersverbanden en naar zijn collega’s in grote bedrijven.
Hij is groot, vriendelijk en goed gekleed en past perfect in de lange rij van conservatieve zakenlui waarop de Amerikaanse regering steunt. De 51-jarige Vague was mede-oprichter en CEO van de First USA Bank.
Toen Vague de onderneming verkocht, was het de grootste zelfstandige uitgever van kredietkaarten in de VS. Bij de presidentsverkiezingen van 2000 stemde Vague als vanzelfsprekend voor George W. Bush. Hij verzamelde ook heel wat geld voor diens campagne.
Inmiddels staat Vague aan het hoofd van Juniper Financial Corporation, een nieuwe rijzende ster aan het Amerikaanse financiële firmament. Maar nu gaat een groot deel van zijn tijd en zijn geld naar het verzet tegen Bush en diens oorlog tegen het terrorisme.

Gevarenzone


“Macht matigt niet maar wekt woede op”, argumenteert Vague. “We hebben de kans om de wereld uit de gevarenzone weg te halen door op te bouwen, niet door te vernietigen”. De VS hebben al 500 tot 1.000 miljard dollar uitgegeven aan de oorlog in Irak. Dat geld was volgens Vague beter naar heropbouw van Afghanistan gegaan. Daar hadden de VS de staat en andere instellingen weer op de been kunnen brengen, “het fundament voor economische, sociale en politieke ontwikkeling”, gelooft Vague.
In Irak en in de rest van het Midden-Oosten hadden de VS beter ingezet op diplomatie en op steun aan noodlijdende bevolkingsgroepen dan op overhaaste militaire actie, vindt Vague.
“Vague springt eruit”, zegt Steven Clemons, een directeur van de New America Foundation wiens blog www.thewashingtonnote.com bijdroeg tot de val van de omstreden VN-ambassadeur John Bolton. “Ik zou willen dat er veel meer CEO’s waren als hij. Hij heeft veel van zijn tijd en zijn geld geïnvesteerd om andere Amerikanen te doen inzien dat de Amerikaanse politiek in Irak en het buitenlandse beleid in het algemeen dom zijn en de Amerikaanse economie ondermijnen.”

Uitzonderingen


Helemaal alleen staat Vague met zijn standpunten en engagement niet in de Amerikaanse zakenwereld. De miljardair en filantroop George Soros spaart moeite noch geld om zijn kritiek op het buitenlandse beleid van Bush te ventileren en verzet te organiseren. Maar het zijn uitzonderingen.
“Ondernemers hebben de handen vol en veel zorgen aan hun hoofd. Ze willen hun leiders gewoon geloven”, zegt Vague over de collega’s waarmee hij soms op een golfcourt staat of aanzit bij een banket.
Vague zegt dat zijn ideeën over de situatie in Irak en de mislukking van de aanpak van de huidige regering vorm kregen door veel te lezen - iets waar zijn collega’s de tijd niet voor nemen - en door zijn belangstelling voor geschiedenis en de lessen die daaruit te leren zijn. De belangrijkste oorzaken van extremisme die tot terrorisme leiden zijn bezetting en repressie, doceert Vague in zijn rapport. In dergelijke omstandigheden vallen mechanismen als participatie, persoonlijk eigendom en democratische vrijheden weg, terwijl die nodig zijn voor economische en sociale vooruitgang.
Met politiek heeft hij zich de voorbije decennia zelf ook weinig bezig gehouden, geeft Vague toe, behalve wanneer beleidsbeslissingen invloed hadden op zijn zaken of de economie. Vague rekent zichzelf tot de “pragmatische” conservatieven.
En die stroming heeft de wind in de zeilen. De ideeën van Vague vinden steun bij veel conservatieven die niet meer geloven in de oorlog tegen de terreur die Bush na 11 september 2001 ontketende. Voor de Republikeinen is dat een groot probleem, want ze zijn sterk afhankelijk van donoren als Vague.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.