Afghaanse boeren balen van donoren

Volgende week dinsdag en woensdag (31 januari) gaat Afghanistan, het zorgenkind van de internationale gemeenschap, opnieuw met de pet rond op een donorconferentie in Londen. Om de donoren gunstig te stemmen trad de Afghaanse regering de voorbije weken keihard op tegen de alomtegenwoordige papaverteelt. De beloofde financiële compensatie voor de Afghaanse boeren blijft voorlopig uit.

De ASNF, de Afghaanse Speciale Brigade tegen Narcotica, is erg actief. In de provincie Nangarhar vernietigde ze vorige week 370 kilo drugs en acht opiumverwerkende laboratoria. Ook in de rest van het land waren er een reeks acties tegen papaverboeren en trafikanten. ASNF zegt dat ze 150 ton opium, 45 ton chemicaliën en 61 hectare papavervelden heeft vernietigd. De chemicaliën worden gebruikt om opium om te zetten in heroïne. Politiechef Ghulam Rasool heeft de Afghaanse boeren gewaarschuwd: papavertelers zullen met ijzeren hand worden aangepakt.

De bedrijvigheid heeft alles te maken met de Afghaanse donorconferentie volgende week dinsdag (31 januari) in Londen. Meer dan 70 landen zullen er kijken of ze Afghanistan uit de nood kunnen helpen. Hun eigen agenda primeert daarbij. De focus ligt op antidruginitiatieven.

De VN-drugwaakhond UNODC heeft 70 miljoen dollar beloofd om papaverboeren te helpen bij de overschakeling naar andere gewassen. Dat geld is slechts bestemd voor één provincie, met name het oostelijke Nangarhar. Joost mag weten hoeveel geld er nodig is om de rest van het land te doen omschakelen. Opium is de basis van 50 procent van het Afghaanse bruto binnenland product en bijna honderd procent van de export. De VN schatten dat de bedwelmende rode papaverbloemen in 2005 21 procent van de landbouwgrond inpalmden.

Als boer moet je gek zijn om andere gewassen te gaan verbouwen. Ik bescherm mijn gewassen, al kost het me de kop, zegt Shah Jeahan, een boer die de kluiten bewerkt in Helmand. Die provincie verbouwde in 2005 meer papaver dan enige andere en is het centrum van een smokkelnetwerk dat zich uitstrekt tot Pakistan en Iran.

Volgens berichten in lokale kranten is het in Helmand buitengewoon gevaarlijk om géén papaver te verbouwen. De Taliban zouden boeren in afgelegen dorpen bedreigen die geen papaver willen verbouwen. Ooit veroordeelden ze de opiumteelt als onislamitisch, maar nu zitten de voormalige machthebbers zelf tot over de oren in de papaverbusiness. Ze werken samen met drughandelaars.

De gouverneurs van de drie zuidelijke beloofden op 5 januari in Kaboel dat ze de papaverteelt zouden uitroeien. Ze werden gefeliciteerd door Amerikaanse legerfunctionarissen en door de Britse ambassadeur Rosalind Marsden. Maar terug thuis kregen ze af te rekenen met veel protest. In de provincie Badghis, waar begin januari plantages werden vernietigd, laten de boeren er geen twijfel over bestaan. Ik heb thuis 5,2 hectare papaver. Zolang de regering me geen compensatie geeft, verzet ik me tegen reconversie, zegt een boer die liever anoniem blijft. Zijn collega Mulla Mirza verduidelijkt: Het ministerie van landbouw heeft de voorbije twee jaar geen cent steun verleend aan ons boeren. We hebben geen andere keuze dan papaver telen.

De Afghaanse antinarcoticabrigade heeft een nieuwe schoonmaakoperatie aangekondigd. Binnenlandminister Mohammad Daud Daud heeft het doelwit al verklapt: papavervelden in de provincies Nangarhar, Balkh, Kandahar, Uruzgan, Badakhshan, Helmand en Farah. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.