Aantal sluipschutters in Irak blijft toenemen

De steeds hardere maatregelen van de door de Amerikanen geleide strijdmachten in de grotendeels soennitische al-Anabarprovincie ten westen van Bagdad, treffen de burgerbevolking meer dan ze het verzet verlammen. Het aantal sluipschutters van het verzet neemt alleen maar toe.
“Er zijn veel meer sluipschutters, afgemeten aan het aantal incidenten”, zegt Sebri Ahmed van de plaatselijke politie in Fallujah. “Onze mannen zijn doodsbang, en de meerderheid heeft ontslag genomen na ernstige bedreigingen dat ze gedood zouden worden, zoals onze drie belangrijkste chefs.”

Hij verwijst naar generaal Hudhairi Abbas, voormalig vice-hoofd van de politie van Fallujah, die twee maanden geleden werd gedood. Kolonel Ahmed Dirii volgde snel daarna, en vorige week werd de politiechef van al-Anbar, generaal Shaaban al-Janabi, op de stoep van zijn huis in Fallujah doodgeschoten.

Er zijn nu geen politiepatrouilles meer in de straten van Fallujah. De politiemannen die nog wel werken, blijven in het hoofdbureau.

“Duizenden zijn hier gedood door de multinationale strijdkrachten en de Iraakse geallieerden en de situatie wordt van dag tot dag erger”, zegt een lid van de gemeenteraad van Fallujah dat anoniem wil blijven. “We hebben geen rol te spelen omdat de Amerikanen altijd gewelddadige oplossingen verkiezen die de ene ramp na de andere hebben veroorzaakt.”

Dode brandweerlui

Op de dag van het suikerfeest (het einde van de vasten voor moslims) vernielden bommen langs de weg vier Amerikaanse Humvee-voertuigen die in konvooi redden. “Vier brandweerlui werden door het Amerikaanse leger gedood omdat ze pas laat bij de vier brandende voertuigen arriveerden”, zegt een jongeman die getuige was van de bomaanslag. “Ze werden niet per vergissing gedood, ze werden vermoord voor de ogen van vele mensen.”

Het Amerikaanse leger heeft toegegeven dat het per ongeluk drie brandweerlui heeft gedood omdat het dacht dat het militanten waren. Na de aanslag sloten militairen alle controleposten in de stad af. Duizenden mensen moesten de feestnacht buiten de stad doorbrengen. Ook de belangrijkste wegen in de stad waren afgesloten.

Honderden inwoners woonden later de begrafenis bij van de brandweerlui en van vijf andere mannen die diezelfde dag door de bezettingstroepen waren gedood. Volgens een man bij de begraafplaats - een voormalig voetbalveld - gaat het om vijf burgers die de Amerikanen op straat doodschoten uit wraak voor hun eigen slachtoffers. “We zullen een andere begraafplaats nodig hebben, deze zal snel vol zijn”, zegt hij.

Universiteit belegerd

“Alle gelijkenis met een normaal leven is aan het verdwijnen in deze provincie”, zegt Saif al-Juboori, een student aan de universiteit van al-Anbar in Ramadi. Hij voorspelt dat dit jaar voor duizenden studenten een verspild jaar zal zijn.

“De hele universiteit is nu bezet en er is een controlepost bij de hoofdingang. Studenten of professoren moeten op vijftig meter afstand hun T-shirt omhooghouden en luisteren naar gemene commentaren van arrogante soldaten die je aftasten voor ze je toelaten. De meesten zullen zo’n vernedering niet langer accepteren en dus zal er dit jaar geen les zijn.”

Ramadi kampt nu al zo’n twee weken met elektriciteits- en wateronderbrekingen. De meeste inwoners geloven dat dit een straf is voor de steun van het volk aan het Iraakse verzet. Ze zijn niet geneigd samen te werken met plaatselijke politiemensen of met het Amerikaanse leger tegen de verzetsstrijders.

“We zijn terug op het vertrekpunt”, zegt een hoge functionaris in het Ministerie van Binnenlandse Zaken die anoniem wil blijven. “Onze troepen zijn ofwel loyaal aan de milities en politieke partijen, ofwel te machteloos om hun plicht te doen.”

Verzetsstrijders zijn de enige macht die in staat zijn de plaatselijke vrede te handhaven en gangsterbendes onder de duim te houden”, zegt Yassin Hussein, een dertigjarige leerkracht in Ramadi. “De Amerikanen hebben het te druk met de zorg voor hun eigen veiligheid om iets om Irakezen te geven.” (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.