'Aantal HIV-besmetingen in India daalt met 90 procent'

Het aantal nieuwe HIV-besmettingen in India daalde vorig jaar met 90 procent, zegt het ministerie van Volksgezondheid. De rooskleurige cijfers zijn bijzonder slecht nieuws, vinden Indiase aids-experts. Ze tonen aan dat India ontkent wat er aan de hand is.







Vorig jaar werden in India 27.000 mensen besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Dat meldt ministerie van Volksgezondheid. Dat is 90 procent minder dan het jaar voordien. Ook het aantal aids-doden in India zou dalen: in 2004 bezweken officieel 1.114 mensen aan de gevolgen van aids tegenover 1.514 het jaar voordien.

Van die rooskleurige cijfers klopt niets, zeggen buitenlandse donoren en Indiase experts. De Indiase ngo Naz Foundation, die werkt met HIV-patiënten, noemt de daling onwaarschijnlijk. Welke dramatische interventie zou voor zo’n spectaculaire verandering in het seksuele gedrag van de Indiërs kunnen gezorgd hebben? vraagt Naz-medewerker Irfan Khan zich af.

Ook de Joint Action Council (JAC), een aids-organisatie met een degelijke reputatie, neemt de daling met een dikke korrel zout. Er is een probleem met de foutenmarge, legt voorzitter Purushottaman Mulloli uit. De schattingen van 2003 liepen uiteen van 2,5 tot acht miljoen. Ook dit jaar is er een erg ruime foutenmarge. Mulloli gelooft dat de cijfers voor 2004 al iets accurater zijn omdat het aantal observatiecentra in 2004 met de helft gestegen is. Maar het zijn er nog altijd maar 670.

De National AIDS Control Organisation (NACO), die de strijd tegen het virus coördineert, verzamelt en verwerkt de cijfers. De statistieken van de overheidsdienst hebben een bijzonder slechte reputatie.

De discussie over Indiase aids-statistieken is bijna zo oud als het virus zelf. Officieel telt India 5,1 miljoen seropositieven. Richard Feachem, de baas van het Wereldwijd Fonds tegen Aids, Malaria en Tbc verklaarde vorige maand dat het werkelijke aantal acht miljoen kan bedragen. Eerder zei Feachem dat niet Zuid-Afrika maar India het land is met het meeste HIV-besmettingen omdat de Indiase statistieken niet kloppen.

SY Qureshi, de projectdirecteur van de NACO, noemt dat stemmingmakerij. Waarom zouden wij onze cijfers opschonen? Onze statistieken zijn betrouwbaar. Het aantal HIV-patiënten in India is gestegen van één geval in 1986 naar 5,1 miljoen. Dat is verontrustend. Maar India blijft wel een gebied met een lage infectiegraad. In Zuid-Afrika draagt een vijfde tot een vierde van de bevolking het virus. In India, met zijn één miljard mensen, is dat amper één procent.

Minister van Volksgezondheid Anbumani Ramadoss is de wilde extrapolaties van donoren en van de Verenigde Naties beu. Hij wil het consultancybedrijf McKinsey and Company inhuren om het dispuut over de aids-statistieken te beslechten.

Vreemd genoeg is er in India geen tekort aan donorgeld om aids te bestrijden. De Bill and Melinda Gates Foundation heeft 200 miljoen dollar beloofd aan India. Daarnaast krijgt het land 57 miljoen dollar van de Wereldbank en van bilaterale donoren.

De Wereldbank vraagt al jaren om betrouwbare statistieken. Dat is nodig om maatregelen zoals de gratis verspreiding van aids-remmers goed te kunnen plannen, zegt de Bank. NACO is daar vorig jaar mee begonnen. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.