Aandachtskreet voor aids

Vandaag (zaterdag 1 december) is Wereldaidsdag, een mondiale aandachtskreet voor de aidsproblematiek en een oproep voor meer solidariteit met mensen met hiv en aids. De Wereldaidsdag is een organisatie van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.
Dit jaar is de centrale boodschap van de Wereldaidsdag ‘Stop Aids. Keep the Promise - Leadership’. Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv, roept iedereen op om die dag het rode lintje te dragen, een symbool dat in 1991 ontworpen werd door een groep Amerikaanse artiesten om de aandacht te vestigen op de aids-problematiek.

Zoektocht naar vaccin


Op 22 september kondigde de farmaceutische gigant Merck aan te stoppen met zijn proeven van het vaccin V520. Er was geconstateerd dat het niet werkte en het leek zelfs de kwetsbaarheid van enkele vrijwillige deelnemers te vergroten. Een teleurstelling voor de wetenschap, die al ruim twintig jaar op zoek is naar een vaccin.

33,2 miljoen mensen drager van aidsvirus



Uit recente cijfers van de VN-organisatie UNAIDS blijkt het percentage mensen in de wereld dat besmet is met het aidsvirus (HIV) te stabiliseren. De aantallen nieuwe besmettingen en mensen die sterven aan aids zijn aan het dalen. De positieve trend is het duidelijkst in Afrika, waar preventie en de behandeling met aidsremmende geneesmiddelen goede resultaten opleveren.

In 2007 waren 33,2 miljoen mensen drager van het aidsvirus, nauwelijks meer dan in 2006. Het aantal mensen met aids lijkt zich te stabiliseren rond de 0,8 procent wereldwijd. In absolute cijfers is het aantal mensen met aids toegenomen van 29 miljoen in 2001 tot 33,2 miljoen in 2007.

Zwart-Afrika zwaarst getroffen regio



Zwart-Afrika blijft de zwaarst getroffen regio, met 68 procent van alle aidsbesmettingen en 76 procent van de aidsgerelateerde sterfgevallen. Toch is er ook goed nieuws. De omvang van de epidemie daalt in landen als Zuid-Afrika, Kenia, Zimbabwe, Ivoorkust, Mali en Burkina Faso. In Burundi lijkt het aantal aidsgevallen sinds 2005 weer toe te nemen.

In de rest van de wereld vallen vooral Oost-Europa en Centraal-Azië uit de toon. Sinds 2001 nam het aantal mensen met aids er met 150 procent toe, tot 1,6 miljoen in 2007. In Azië groeit de epidemie het snelst in Indonesië en Vietnam, waar het aantal mensen met aids verdubbelde tussen 2000 en 2005. In West-Europa noteert UNAIDS een lichte stijging van het nieuwe aidsgevallen, tot 31.000 in 2007.

Millenniumdoelstelling



HIV/aids bestrijden maakt deel uit van een van de millenniumdoelen, een reeks meetbare doelstellingen om tegen 2015 een stuk op te schieten in de strijd tegen ondermeer armoede en ongelijkheid. De verspreiding van HIV/aids, malaria en tuberculose moet volgens de millenniumdoelstelling tegen 2015 zijn stopgezet en teruggedrongen.

Lees ook:
- Jongeren bestrijden aids in Togo
- Zwarte Amerikanen dragen zwaarste last aidsepidemie
- De zoektocht naar een onmogelijk vaccin
- Aidsepidemie stabiliseert zich

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.