Aandacht voor contraceptie verslapt in Afrika

De Afrikaanse Unie wil meer investeren in gezinsplanning. De aids-epidemie zuigt te veel middelen en aandacht weg, vinden experts. Daardoor begint de bevolkingsgroei onoverkomelijke problemen te scheppen.
“Er is niet genoeg aandacht voor gezinsplanning”, zegt Chisale Mhango, een gezondheidsexpert van de Afrikaanse Unie. “Dat beleid betaalt zichzelf nochtans terug. Als je voor gezinsplanning zorgt, reduceer je bijvoorbeeld het aantal ongewenste zwangerschappen en dus de kraambedsterfte.” In Afrika sterven elk jaar 241.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap of bij de bevalling.

Er is gewoon te weinig geld voor contraceptie, voorlichting en zwangerschapsbegeleiding, oordeelt Mhango. De VN rekenden begin dit jaar voor dat de financiering van gezinsplanningsprogramma’s in Afrika tussen 1995 en 2004 gestaag en fors verminderde.

Die achteruitgang kan worden toegeschreven aan de aids-epidemie, die almaar meer middelen opslokt. Aan die trend lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Ook de strijd tegen malaria en tuberculose krijgt steeds meer aandacht, vooral bij de donorlanden.

Maar er wordt op de verkeerde plaats geld weggehaald. “Afrikaanse landen raken overweldigd door de stijgende bevolkingsaantallen”, waarschuwt Jotham Musinguzi, directeur van de afdeling Bevolking binnen het Ugandese ministetrie van Planning en Economische Ontwikkeling. “Regeringen zijn niet meer in staat om de nodige infrastructuur ter beschikking te stellen, bijvoorbeeld op het vlak van reproductieve gezondheidszorg.”

Afrikaanse gezondheidsexperts werken op een vergadering in Maputo aan een actieplan dat de seksuele en reproductieve gezondheidszorg in Afrika vooruit zou moeten helpen. De gezondheidsministers van de Afrikaanse Unie buigen zich vanaf morgen (21 september) tijdens een tweedaagse vergadering in de Mozambikaanse hoofdstad over dat plan.

De Afrikaanse Unie wil alle Afrikanen toegang bieden tot contraceptiva. In Kenia kon in 2003 bijvoorbeeld nog een derde van alle seksueel actieve vrouwen niet aan contraceptiva komen. Op sommige plaatsen zijn condooms, spiraaltjes of de pil gewoon niet te koop, in de steden blijkt de aanschaf van contraceptiva voor arme mensen te duur.

Er is ook dringend meer voorlichting nodig. “Op het Keniaanse platteland hoor je vrouwen zeggen dat een spiraaltje naar de hersenen kan klimmen”, zegt Josephine Kibaru van het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid. En veel Keniaanse vrouwen weten ook nog niet dat er een vrouwencondoom bestaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.