Rusland

Simon / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Poetins anti-lhbti+-retoriek zorgt net voor méér gelijke rechten in Oekraïne

Als Oekraïne aansluiting zou willen vinden bij Europa zou het prides moeten organiseren, zo klinkt al sinds 2014 de Russische anti-lhbti+-retoriek, die tracht in te spelen op de meer conservatieve Oekraïners. Maar sinds de inval in 2022 heeft die retoriek een averechts effect.
Mikhail Serdyukov/Unsplash
Nieuws

Noordelijk halfrond staat in brand: CO2-uitstoot piekt

Twee grote bosbranden teisteren delen van Canada en Midden- en Oost-Rusland. De branden zijn deels normaal voor deze tijd van het jaar, maar experts uiten toch hun bezorgdheid omdat droogte het vuur extra aanwakkert. Op 8 mei kende de CO2-uitstoot uit deze branden de hoogste piek sinds 2019.
Alexandra Koch / Pixabay (CC0)
Opinie

‘De EU heeft andere middelen dan oorlogsvoering in handen om haar principes hoog te houden’

We zijn al lang deelgenoot in de oorlog in Oekraïne, of we het nu willen of niet, zegt hoogleraar conflictstudies Jolle Demmers. ‘En daarmee dragen wij medeverantwoordelijkheid voor zowel de escalatie als een uitweg uit deze hel.’
Chris Le Boutillier / Pixabay (CC0)
Nieuws

Luchtvervuiling doodt elk jaar 1200 kinderen in Europa

Hoewel de luchtkwaliteit in Europa blijft verbeteren, is het nog steeds het grootste gezondheidsrisico in Europa, verantwoordelijk voor een groot aantal vroegtijdige sterfgevallen, blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap (EEA).
Pixabay/CC0
Analyse

‘Russische persvrijheid op z’n slechtst sinds de Koude Oorlog’

De arrestatie van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich door Rusland is – naast een duidelijke waarschuwing voor buitenlandverslaggevers – tekenend voor de toenemende intolerantie van het Kremlin voor onafhankelijke stemmen. Dat zeggen verschillende internationale perswaakhonden.
kh.dsns.gov.ua./CC BY 4.0
Nieuws

Al meer dan 10 miljard dollar schade aan Oekraïense energiesector

De Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur hebben nu al meer dan 10 miljard dollar aan schade aangericht, blijkt uit cijfers van de VN. Meer dan 12 miljoen mensen kampen met stroomtekorten, en ook de watervoorziening is geraakt.
Antonio Ponte / /Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Jaarrapport Amnesty: Oekraïne legt ‘dubbele standaarden’ van het Westen bloot

Het Westen bestookt Rusland met strenge sancties en steunt Oekraïne volop met massale wapenleveringen. Maar die kordate aanpak steekt fel af tegen de lakse reactie op schendingen van mensenrechten elders in de wereld, stelt Amnesty international.
© Reuters / Bernadett Szabo
Analyse

Hoe Viktor Orbán het brein van de Hongaren herprogrammeert

Hongarije blokkeert de anti-Russische sancties van de EU niet, maar stelt zijn medialandschap wel wagenwijd open voor het Russische oorlogsnarratief. Wat zit achter deze ogenschijnlijke paradox?
© Reuters / Maxim Shemetov
Analyse

Zolang de sancties duren, zal Kremlin samenwerken met criminelen

Een land dat oorlog wil voeren en internationale sancties opgelegd krijgt, moet het geld érgens blijven halen. Rusland heeft al decennialang banden met de georganiseerde misdaad. Samenwerken met criminelen blijkt essentieel om de Russische economie veilig te stellen.
IMTFI / Flicr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

EU legt internationale sancties op wegens geweld tegen vrouwen

Voor het eerst heeft de Europese Unie sancties opgelegd aan mensen en instanties die vrouwenrechten hebben geschonden. In totaal krijgen 9 buitenlandse functionarissen en 3 organisaties straffen opgelegd. ‘Een duidelijk signaal aan de daders dat ze niet wegkomen met hun misdaden’, klinkt het.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
© Belgaimage / Guerchom Ndebo
Analyse

Nepnieuws gooit zware rookgordijnen over Oost-Congo

Nepnieuws wordt vandaag in Congo doelgericht en heel strategisch ingezet. Om politiek en diplomatiek te scoren, om een bepaald psychologisch klimaat te creëren of simpelweg om harde feiten te verdoezelen. Hoe groter de onveiligheid, hoe harder de geruchtenmolen draait.

Pagina's