Een belangrijk politiek signaal, zeggen analisten

VS zeggen 1 miljard dollar toe aan Groen Klimaatfonds

Herwerkt beeld. Originele foto van Adam Schultz (CC BY-NC-SA 2.0)

Dat de VS opnieuw geld toekennen aan het fonds is volgens analisten een belangrijk politiek signaal naar kwetsbare landen toe.

President Joe Biden van de Verenigde Staten heeft een miljard dollar toegezegd aan het Groen Klimaatfonds. Het is de eerste keer sinds 2017 dat er nieuw Amerikaans geld naar dat fonds vloeit.

Biden maakte deze belofte tijdens een virtuele bijeenkomst van het Major Economies Forum, een groep van twintig landen die samen verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. 

Biden riep de wereldleiders ook op om samen de broodnodige inspanningen te leveren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius. 

Belangrijk signaal

Het Groen Klimaatfonds steunt ontwikkelingslanden om hun uitstoot te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Het fonds staat onder toezicht van de Verenigde Naties en wordt gevuld met donaties van ontwikkelde landen en van de industrie.

De hernieuwde steun van de VS wordt door analisten als een belangrijk politiek signaal gezien. Het Groen Klimaatfonds is immers het grootste steunfonds ter wereld dat erop gezicht is om de meest kwetsbare landen en bevolkingsgroepen te helpen in de strijd tegen een veranderend klimaat en een stijgende zeespiegel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift