Dit jaar minstens 170 slachtoffers gevallen bij geweld in de Palestijnse gebieden en aanslagen op Israël

VN rapporteert ‘bloedigste jaar sinds lang’ in Israël en Palestina

hosny salah / Pixabay

Dit jaar zijn minstens 170 slachtoffers gevallen bij geweld in de Palestijnse gebieden en aanslagen op Israël. De speciale VN-coördinator waarschuwt voor een ‘alarmerende toename van geweld’ in de regio.

Bij operaties van Israëlische veiligheidstroepen in Palestijnse gebieden zijn het afgelopen jaar minstens 150 Palestijnen gedood. Palestijnse aanslagen in Israël hebben aan minstens 20 mensen het leven gekost.

Dat heeft de speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten Tor Wennesland gemeld aan de VN-veiligheidsraad. De cijfers maken van 2022 een van de bloedigste jaren in de regio sinds 2006.

Wennesland zei ‘bijzonder geschokt’ te zijn dat ook kinderen slachtoffer waren van het oplaaiende geweld. Volgens zijn rapport zijn 44 minderjarige Palestijnen en één Israëlische kind overleden in gewelddadige omstandigheden.

Anti-terreurcampagne

Aan Palestijnse kant vielen de meeste slachtoffers bij razzia’s in Palestijnse steden en vluchtelingenkampen in de buurt van Jenin en Nablus. De voorbije maanden vonden er bijna dagelijks invallen plaats. Volgens het Israëlisch leger maken die operaties deel uit van een grote anti-terreurcampagne, als antwoord op een toename van het aantal gewapende Palestijnse aanvallen in Israël in het voorjaar.

Ook mensenrechtenorganisaties spreken van ‘buitensporig geweld’ tijdens de invallen.

Palestijnse functionarissen zien er een poging in om het verzet tegen de Israëlische bezetting te breken. Ook mensenrechtenorganisaties spreken van ‘buitensporig geweld’ tijdens de invallen.

Afgelopen mei werd de bekende Al-Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh doodgeschoten toen ze verslag deed van zo’n inval.

Nederzettingenpolitiek

Het Israëlische leger heeft onlangs ook bijna een verdubbeling gemeld van het aantal aanvallen van Joodse kolonisten op Palestijnse burgers.

Wennesland sprak dan ook zijn bezorgdheid uit over de uitbreiding van de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in bezet Oost-Jeruzalem. Hij wees erop dat deze nederzettingenpolitiek een schending van de VN-resoluties en het internationaal recht inhoudt.

‘De toenemende bezetting, de toename van geweld, inclusief terrorisme, en het ontbreken van perspectief op een politieke uitweg hebben extremisten sterker gemaakt en doen de hoop bij zowel Palestijnen als Israëli’s afnemen dat een oplossing van het conflict haalbaar is.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.