Een van de ergste humanitaire crisissen van de afgelopen decennia

Klimaat en conflict houden miljoenen Ethiopische kinderen weg van school

EU/ECHO/Anouk Delafortrie/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Ethiopië maakt momenteel de ergste droogte mee in veertig jaar tijd en geweld heeft hele delen van het land in de tang. Kinderen zijn het grootste slachtoffer van de situatie. Zij kunnen niet naar school en zien zo hun toekomst in rook opgaan. Op de foto: kinderen tijdens een zandstorm in Ethiopië (2016)

Ethiopië maakt momenteel de ergste droogte mee in veertig jaar tijd en geweld heeft hele delen van het land in de tang. Kinderen zijn het grootste slachtoffer van de situatie. Zij kunnen niet naar school en zien zo hun toekomst in rook opgaan.

In Ethiopië woedt een van de ergste humanitaire crises van de afgelopen decennia. Het land zit gevangen in een spiraal van geweld, negatieve effecten van de klimaatverandering en voedselschaarste. Daardoor slaan mensen massaal op de vlucht. Voor de Ethiopische kinderen heeft dat als direct gevolg dat ze van school gehaald worden en soms lange tijd onderwijs moeten missen.

Volgens cijfers van Unicef gaan 3,1 miljoen Ethiopische kinderen al geruime tijd niet naar school. Tijdens de laatste zes maanden alleen al is dat cijfer gestegen tot 3,6 miljoen kinderen.

Vluchten voor geweld en droogte

Recente conflicten in Afar, Amhara en Tigray hebben families massaal hun huizen doen ontvluchten; geweld in delen van Oromia heeft hetzelfde effect op de plaatselijke bevolking.

Verder houdt ook de ergste droogte in veertig jaar het land in de tang: meer dan 24 miljoen mensen worden erdoor beïnvloed, van wie 12,6 miljoen kinderen.

Education Cannot Wait (ECW), het fonds van de Verenigde Naties dat voorziet in onderwijs in noodsituaties en langdurige crises, heeft sinds 2017 al 55 miljoen dollar aan investeringen in onderwijs verstrekt in Ethiopië.

Speedscholen

In samenwerking met Unicef en andere hulporganisaties wordt de regering ondersteund in de bouw van scholen en het verstrekken van schoolmaaltijden. Er wordt ook ingezet op zogenaamde ‘speedscholen’, die kinderen helpen hun achterstand in te halen na langdurige afwezigheid. De resultaten van dit initiatief zijn zeer goed, aldus Unicef.

ECW finaliseert momenteel de goedkeuring van een extra toekenning van 5 miljoen dollar om de ergste gevolgen van de droogte te kunnen opvangen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.