‘Wind- en zonne-energie geven ons reden om optimistisch te zijn’

Hernieuwbare energiebronnen groeien sneller dan ooit

World Bank Photo Collection, Curt Carnemark (CC BY-NC-ND 2.0)

Zonne-energie wordt gewonnen op deze boerderij in Mali.

De groeicijfers voor hernieuwbare energiebronnen breken twintig jaar aan records, en alles wijst op een nog veel snellere groei na de pandemie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap.

Volgens de cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA) kwam er vorig jaar wereldwijd 280 gigawatt aan schone energie bij - maar liefst 45 procent meer dan het jaar ervoor. Dat is meteen de grootste stijging sinds 1999.

‘Wind- en zonne-energie geven ons reden om optimistisch te zijn over het klimaat.’

Bovendien wordt die groei in 2020 het ‘nieuwe normaal’, zegt de IEA, want ook in 2021 en 2022 wordt een groei van 270 en 280 gigawatt verwacht, ondanks een lichte vertraging in China.

De cijfers liggen een pak hoger dan de eigen inschattingen die de IEA in november nog had gepubliceerd. Dat is vooral te danken aan regeringen die grote projecten hebben geveild en bedrijven die enorme aankoopovereenkomsten gesloten hebben - tijdens de pandemie.

Optimisme

‘Wind- en zonne-energie geven ons reden om optimistisch te zijn over het klimaat, omdat ze record na record breken’, zegt IEA-directeur Fatih Birol. ‘Vorig jaar was de hernieuwbare groei goed voor 90 procent van de totale groei in de energiesector.’

Volgens Birol moeten regeringen nu gebruik maken van het momentum om investeringen in wind- en zonne-energie nog meer aan te moedigen. ‘Ze moeten investeren in bijkomende infrastructuur en in andere cruciale technologieën zoals waterkracht, bio-energie en aardwarmte’, zegt hij. ‘Een gigantische uitbreiding van schone elektriciteit is essentieel om de wereld een kans te geven om de klimaatdoelstellingen te halen.’ Windenergie groeide vorig jaar bijna twee keer zo snel als in 2019. Naar verwachting zal de groei licht afnemen in de volgende jaren maar nog altijd veel groter zijn dan in de periode 2017-2019.

Zonnepanelen zullen records blijven breken, denkt de IEA, en in 2022 met meer dan 160 gigawatt groeien. Dat is bijna de helft meer dan de groei voor de pandemie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift