De technologie kan ook helpen watervoorraden te beschermen in een opwarmend klimaat

Drijvende zonne-energie kan duizenden steden van stroom voorzien

National Renewable Energy Lab / flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)

Drijvende zonnepanelen hebben groot potentieel in de strijd tegen klimaatopwarming.

Duizenden steden over de hele wereld kunnen zichzelf volledig van energie voorzien met zonnepanelen die op waterreservoirs drijven. Bovendien beschermen die de watervoorraden in een opwarmend klimaat, stelt onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Zonnepanelen die op het water drijven - zogenaamde “floatovoltaics” maken nu maar ongeveer 1 procent van het wereldwijde totaal uit. Toch is het potentieel enorm, stelt de studie: 6.256 steden in 124 landen kunnen in theorie hun volledige elektriciteitsvraag dekken met zonnepanelen als ze nabijgelegen waterreservoirs voor 30 procent bedekken met drijvende panelen.

Die aanpak vermijdt niet alleen dat grote oppervlakten land ingenomen worden door de panelen, stellen de onderzoekers. Zo daalt de efficiëntie van zonnepanelen aanzienlijk tijdens hittegolven, maar kan het water dan een verkoelend effect hebben.

Verdamping

Drijvende panelen hebben nog een bijkomend groot voordeel in een opwarmend klimaat: ze helpen de verdamping van water uit de reservoirs aanzienlijk te verminderen. Samen zouden de panelen het totale waterverbruik van 300 miljoen mensen besparen - zo’n 106 kubieke kilometer per jaar.

De studie is vooral een theoretische oefening om het potentieel van de technologie aan te tonen, benadrukken de onderzoekers. In de praktijk zal voor elk waterreservoir beoordeeld moeten worden of en hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Met name bij natuurlijke meren kunnen er bijvoorbeeld gevolgen zijn voor het ecosysteem en het zuurstofgehalte in het water.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.