Open brief klaagt vaccinongelijkheid aan

Drie jaar corona: 200 politici en Nobelprijswinnaars zeggen ‘dit nooit meer’

© WHO/Blink Media - Nana Kofi Acquah/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 IGO)

Volgens de ondertekenaars stonden de ‘rijkste landen met de diepste zakken’ als eerste in de rij wanneer de vaccins werden uitgerold.

Tweehonderd presidenten, regeringsleiders en Nobelprijswinnaars roepen in een open brief op om ‘nooit meer toe te staan dat winstbejag en nationalisme voorrang krijgen op de behoeften van de mensheid’. Hun analyse is vernietigend over hoe de wereld reageerde op de covidpandemie.

De wereldleiders, Nobelprijswinnaars, hoofden van maatschappelijke organisaties, religieuze leiders en gezondheidsdeskundigen hebben zich verenigd om regeringen op te roepen om vaccinongelijkheid zoals we die hebben gezien tijdens de coronapandemie ‘nooit meer’ toe te staan. De open brief komt er op initiatief van de People’s Vaccine Alliance op de derde verjaardag van de covid-19-pandemie.

‘Het is een litteken op het geweten van de wereld.’

Ondertekenaars zijn onder meer president José Manuel Ramos-Horta van Oost-Timor, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1996 en Joyce Banda, oud-president van Malawi. Ook José Luis Rodríguez Zapatero, ex-premier van Spanje, en Viktor en Kateryna Yushchenko, voormalig president en First Lady van Oekraïne, zetten hun handtekening. Op de brief staan verder de namen van Nobelprijswinnaar Joseph E. Stiglitz, verschillende chefs van instellingen als de Verenigde Naties, de Wereldbank en de Internationale Arbeidsorganisatie.

Voor België en Nederland hebben voormalige premiers Leterme en Balkenende mee ondertekend.

‘Vaccins van het volk’

De brief geeft een vernietigende analyse van de wereldwijde reactie op de pandemie. Volgens de auteurs werden de medische antwoorden op covid ontwikkeld en uitgevoerd met gigantische overheidsmiddelen wat ze tot ‘vaccins, tests en behandelingen van het volk’ maken. In plaats dat de vaccins en tests werden verdeeld op basis van de reële behoeften, verkochten farmaceutische bedrijven de dosissen eerst aan de ‘rijkste landen met de diepste zakken’, schrijven ze.

Deze ongelijkheid leidde elke 24 seconden tot een vermijdbare dood, alleen al in het eerste jaar dat het vaccin werd uitgerold, stelt de analyse op basis van een studie in The Lancet. ‘Het is een litteken op het geweten van de wereld’, zeggen ze.

Huidige wereldleiders worden in de brief opgeroepen om ‘nooit meer het leven van mensen in rijke landen voorrang te geven boven het leven van mensen in het Zuiden’.

Zij willen dat medische innovaties die publiek gefinancierd zijn, worden behandeld als gemeenschappelijk goed om het algemeen nut te maximaliseren. Deze beginselen worden momenteel verankerd in een pandemieakkoord waarover de Wereldgezondheidsorganisatie of WHO onderhandelt.

De brief wordt wereldwijd naar alle regeringen gestuurd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.