Hoe krijg je die vieze fossiele brandstoffen uit het systeem?

Tijdens je corona-quarantaine de klimaatcrisis bestrijden: 10 tips

Klimaatactivisten met mondkapjes strijden al jaren tegen het fossiele virus

De ene crisis sluit de andere niet uit. Nu vooral de coronacrisis de klok slaat, mogen we die andere crisis niet uit het oog verliezen. De klimaatcrisis krijgt iets minder aandacht op dit moment, maar dat maakt haar niet minder dodelijk of urgent. Wat doen we hiertegen, nu we met zijn allen toch wat vaker thuis zitten?

Om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, worden steeds meer en verregaande maatregelen afgekondigd. Hele provincies in Noord-Italië zitten al verplicht thuis, in Nederland worden evenementen met meer dan honderd personen afgelast en Macron vraagt alle Fransen zo veel mogelijk thuis te blijven.

Sinds donderdagavond weten we dat we er in België ook aan zullen moeten geloven. Misschien moeten we niet allemaal hermetisch afgesloten in quarantaine, maar aangezien alle feesten, partijen en andere leuke evenementen afgelast worden, zit iedereen toch wat vaker thuis.

Nu kunnen we deze tijd steken in het bingewatchen van de volgende spannende Netflix-serie, updates lezen over de verspreiding van het coronavirus of een vervroegde lenteschoonmaak houden. Maar waarom zou je deze vrije tijd niet besteden aan het bestrijden van die andere grote crisis van dit moment, en waarschijnlijk de komende decennia? Dan heb ik het natuurlijk over de klimaatcrisis.

Misschien krijgt die crisis iets minder aandacht op dit moment, maar dat maakt haar niet minder dodelijk of urgent. En omdat ‘de klimaatcrisis bestrijden’ een nogal vaag begrip is, zijn hier alvast wat tips voor hoe je daar aan begint. En dat allemaal veilig vanuit je eigen woonkamer.

1. Informeer jezelf

Tijd genoeg om je eens wat meer te verdiepen in deze complexe materie. Hoe zit dat nu ook alweer met broeikasgassen? Wie zijn de grootste vervuilers en wat staat er precies in dat Akkoord van Parijs?

Lees een informatief boek, bekijk een documentaire, luister naar een podcast of bel een vriend(in) die hier al (te) veel mee bezig is. Hier alvast wat tips van mij, maar vraag gerust ook wat aanraders aan die vervelend geëngageerde vriend(in):

  • Lees:

Leen een goed boek over het klimaat. Of koop een e-book online.

Aanraders: This Changes Everything van Naomi Klein, over waarom de klimaatcrisis niet door koolstof maar door kapitalisme wordt veroorzaakt.

Of lees This Is Not A Drill, het handboek van Extinction Rebellion, en leer waarom en hoe je moet rebelleren tegen de overheid. (En geef het boek door als je ‘m uit hebt.)

Het Extinction Rebellion handboek

  • Kijk:

In plaats van op café te gaan, moeten we onze avonden thuis spenderen. Zet de popcorn maar klaar, het is tijd voor een klimaatgerelateerde filmavond;

Leer meer over de impact van onze vleesconsumptie met de documentaire Cowspiracy op Netflix (tip: leen het wachtwoord van een vriend).

Of kijk een goede Tegenlicht-documentaire, zoals De aarde draait door over een “afvallige” klimaatactivist.

2. Organiseer je

Wil je al een tijdje actief worden bij een klimaatorganisatie, maar komt het er maar niet van? Dit is het moment.

Sluit je (online) aan bij een organisatie die zinvol bezig is om de klimaatcrisis te beteugelen. Doe wat onderzoek en kies een organisatie waar jij je thuis bij voelt. Allicht kan je al een eerste online ontmoeting inplannen? Een paar van mijn favoriete organisaties die altijd vrijwilligers kunnen gebruiken:

En nu je toch achter je computer zit:

  • Voer online actie. Grijp deze kans om een nobele toetsenbordstrijder te worden, en zet je handtekening onder elke petitie* die je kan vinden en waar jij je in kan vinden:
    • Betuig je steun aan de Klimaatzaak en dwing de Belgische staat om haar klimaatbeloftes na te komen. Word medestander.

    • Ook zin in minder auto’s en gezondere lucht? Teken hier.

    • Eis van onze overheid een ambitieus klimaatbeleid, zodat ook ontwikkelingslanden zich kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering: teken de petitie van Oxfam Novib

*Ik ben zelf altijd een beetje sceptisch over petities, maar baat het niet, dan schaadt het niet. Zolang je hierdoor maar niet het idee hebt dat je met een petitie alleen genoeg doet voor het klimaat, dus hup, naar de volgende tips.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

3. Move Your Money!

Typisch zoiets wat op je to-dolijstje staat, en wat je morgen écht gaat doen: je geld verplaatsen van een bank die nog altijd investeert in fossiele bedrijven naar een bank die wel ethisch bezig is. Check hier hoe groen jouw bank is, en stap direct over naar een duurzamere bank.

4. Verander van energieleverancier

Kies de juiste elektriciteit: stap vandaag nog over naar échte groene stroom. Greenpeace helpt je met een Groene Stroom-klassement om de best mogelijke keuze te maken.

5. Knap je fiets op

De files worden wellicht korter, maar de fiets blijft het leukste, gezondste, snelste en klimaatvriendelijkste voertuig voor verplaatsingen door de stad. Hou je stalen ros in goede staat om de komende maanden soepeltjes uitstoot te besparen.

6. Coronacrisis of niet, je moet eten

Oefen eens met het koken van een plantaardige maaltijd, trek een blik bonen open in plaats van een blik tonijn. Inspiratie en recepten nodig? Eva helpt.

Durf je nog wel de straat op? Probeer dan de app Too Good To Go, en smul van de voedseloverschotten van restaurants en winkels. Met alle afgelaste etentjes en gesloten restaurants zullen er allicht nóg meer maaltijden te redden zijn.

7. Wees creatief

Foto door: Alex Leo

Title

Ga eens creatief aan de slag, en maak de spaarzame voorbijgangers bewust van de crisis. Schilder je boodschap op een kartonnen bordje en hang ‘m voor het raam. En wie weet je kan dat later nog gebruiken voor een massademonstratie, als dat er weer van komt.

8. Bereken je eigen ecologische voetafdruk

Stel orde op zaken: bereken je eigen ecologische voetafdruk, ontdek waar jouw impact zit en bedenk hoe je jouw druk op onze aarde kan verlichten.

9. Maak plannen voor na corona

Plan een zomervakantie zonder het vliegtuig, zoek alvast een bestemming en droom weg in deze koude maanden. Inspiratie en tips over vliegvrije bestemmingen en reizen over land: Zomer Zonder Vliegen!

10. Save the Date

De wereld verandert niet zonder slag of stoot. Zet alvast wat data in je agenda van acties, betogingen of evenementen die de wereld in de juiste richting zullen duwen. Niemand weet hoe lang we ons nog moeten afzonderen van de buitenwereld, maar ik kijk al uit naar de volgende acties:

    • 18 en 19 mei: blokkeer de volgende aandeelhoudersvergadering van Shell, en werk eigenhandig mee aan het neerhalen van deze fossiele reus; Want voor een duurzamere wereld, Shell Must Fall! Waarom? Kijk deze video.
    • 27 september: help, samen met duizenden anderen klimaatactivisten, met het stilleggen van een Duitse kolencentrale, en roep daarmee op tot een snellere uitfasering van kolen als energiebron. Zoals de organisatie het zelf zegt: Kohleausstieg is handarbeit

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    En niet vergeten: nies of hoest niet in je hand, maar in je elleboog, was je handen regelmatig en blijf zo veel mogelijk thuis (serieus, je redt hier levens mee).

    Maak MO* mee mogelijk.

    Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

    Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

    Over de auteur

    Met de steun van

     2790  

    Onze leden

    11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
    MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
     UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

    © Wereldmediahuis vzw — 2024.

    De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.