Voor Senegalezen zijn er altijd meer oplossingen dan problemen

Precious plastic: op weg naar minder afval in Dakar

CC AFD

Precious plastic Dakar

Samen met reisagentschap Joker bedachten wij, AFD projecstudenten, een manier om het Via Via café in Dakar te laten bijdragen voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in Senegal. Na overleg met de lokale partners kwamen we al snel een van de meest prangende problemen van een snel groeiende stad als Dakar tegen: het grote afvalprobleem.

Afval vormt in elke maatschappij een risico voor het klimaat en de volksgezondheid. In Senegal kent het probleem echter bijzonder grote proporties en wordt het gekenmerkt door een zeer complexe samenhang van factoren. Wie Dakar verkent, kan er niet langs kijken: afval is pertinent aanwezig in het straatbeeld. Vuilbakken zijn bijna nergens te vinden en de vuilnisophaling is zeer beperkt en in veel -armere- wijken zelfs onbestaande.

Begraven of verbrand

Het afval dat wel wordt verzameld, wordt ofwel begraven ofwel verbrand, met alle nefaste gevolgen voor het klimaat en de gezondheid van de lokale bevolking vandien.

We stonden voor een grote uitdaging om aan dit diepgewortelde probleem een positieve impact te kunnen bieden. Het falen van de overheid zouden we niet snel kunnen oplossen, dus we zochten een manier om de lokale bevolking zélf een hefboom te bieden om het probleem te verlichten.

Tijdens ons onderzoek kwamen we uit op Precious Plastic: een open-source project dat iedereen de kans biedt om zelf plastic te recyclen tot bruikbare producten.

Aan de hand van een crowdfunding-actie verzamelden we budget om deze installatie op poten te zetten. Met dat budget en slechts enkele kleine onderdelen in onze koffer vertrokken we vol goede moed naar Dakar.

Ons project kreeg al snel een razende start door de behulpzaamheid en “can-do” mentaliteit van de lokale bevolking. Snel hadden we meeting na meeting en konden we de constructie uitbesteden aan drie kleine lokale bedrijven en klusjesmannen.

Geen probleem

Onze samenwerking verliep echter niet altijd even makkelijk, we hadden als team allemaal wel eens last van een cultuurshock. We trachtten onze manier van werken zo maar mee te nemen naar Senegal en dat lukte echt niet. Afspraken werden vaak niet nageleefd, communicatie liep stroef en geen enkele deadline werd gehaald. Na vallen en opstaan hadden we dat het aan ons was om onze manier van werken aan te passen: we rekenden meer marges in, communiceerden duidelijker en verdeelden verantwoordelijkheid.

‘We zijn er in geslaagd een machine die plastic afval versnippert en twee anderen die het versmelten en in een vorm gieten te installeren en we zijn ongelofelijk trots op het resultaat’

We stonden als team vaak met onze handen in het haar en dachten dat zaken maar niet goed zouden komen. Dat stond lijnrecht tegenover de mentaliteit van de Senegalezen: ‘il n’y a pas de problème’ kregen we steevast te horen. Naarmate het project vorderde, aanvaardden we wat iedereen ons keer op keer bleef zeggen: het komt wel in orde. Het vernuft en de handigheid van iedereen die ons hielp, kende geen eigenlijk grenzen.

Samen met de lokale bevolking zijn we er dan ook in geslaagd om de installatie te voltooien en we zijn ongelofelijk trots op het resultaat. Er is een machine die plastic afval versnippert en twee anderen die het versmelten en in een vorm gieten. De drie machines zijn geïnstalleerd in het ViaVia café in Yoff.

De buurtbewoners zullen er hun plastic afval kunnen omruilen voor een kleine financiële steun. Dat afval zal dan gerecycleerd worden tot producten: kommen, potten, onderleggers enzovoort. Die productie gebeurt in ons atelier door één of meerdere locals. De verkoop van de producten moet de werking financiëren.

We hopen dat we met onze installatie de lokale bevolking een hefboom hebben gegeven voor dit afvalprobleem. Het is misschien een druppel op een hete plaat, maar we zijn er van overtuigd dat het creëren van bewustzijn rond de problematiek een katalysator kan zijn voor nog veel moois. Als we van de Senegalezen één zaak geleerd hebben dan is het dat er altijd meer oplossingen dan problemen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.