Rechts op de koffie bij extreemrechts in Hongarije. En in Brazilië?

Gaat Jambon na Orbán ook op visite bij Bolsonaro?

Gabriela Korossy (CC0)

 

Minister-President Jan Jambon wil deze week op de thee bij premier Viktor Orbán in Boedapest. Zou hij zich ook eens niet kunnen laten uitnodigen door Jair Messias Bolsonaro?

De Europese Unie was er namelijk als de kippen bij om een ontwerp van handelsovereenkomst met Mercosul (Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay) te sluiten toen de extreemrechtse president in Basília de macht greep. Het is dezelfde Messias Bolsonaro die beweerde dat ngo’s de criminele branden aanstaken in Amazone en Cerrado, terwijl hij er zelf verantwoordelijk voor is, met zijn uitspraken en expliciete steun aan deze vernietigende praktijken.

Criminele brandstichting? Inderdaad, om een onderscheid te maken met het beperkt en onder controle afbranden van stukjes land, een praktijk die traditionele volkeren al eeuwenlang onderhouden. Nee, de branden, die internationaal de pers haalden, werden en worden aangestoken in dienst van grote, dikwijls buitenlandse, bedrijven. Ook nu nog, nu deze brandstichtingen de media minder halen.

Goedkope hesp is maar mogelijk door import van goedkope soja voor het veevoer. Varkens lusten dat. De boeren worden er hier niet beter van.

President Bolsonaro legde op 6 februari 2020 in het parlement een wetswijziging voor om onwettige praktijken te regulariseren: ontbossing en brand in inheemse gebieden, veehouderij, sojaplantages voor veevoeding in Europa en China, illegaal goudzoeken met massaal gebruik van kwik … De wetswijziging van Messias wil het verder mogelijk maken om deze gebieden officieel binnen te rukken met mijnbouw, waterkrachtcentrales, grote fazenda’s voor vlees en soja richting buitenland. De wet staat haaks op de sterke grondwet van eind jaren ‘80 die inheemse gebieden en de volkeren terecht beschermt.

Het idee van het “historisch” handelsakkoord tussen Mercosur en de Europese Unie moet nog door alle partnerlanden, het Europees Parlement en de Europese Raad goedgekeurd worden. Oostenrijk en Ierland kondigden al aan deze dwaasheid niet te aanvaarden. Frankrijk heeft grote reserves. Wallonië stemde onlangs al tegen de handelsovereenkomst. Vlaanderen heeft nog niets laten horen, maar de vooruitzichten zijn pro akkoord. De Europese Commissie is vóór, want ze heeft het zelf onderhandeld. Nochtans staat deze zogenaamde vrijhandel haaks op de aspiraties van de Green Deal van dezelfde Commissie.

Dus, ja, Jambon, ga maar op de koffie in Brasília. De winst van Europese en Vlaamse bedrijven staat op het spel. Goedkope hesp is maar mogelijk door import van goedkope soja voor het veevoer. Varkens lusten dat. De boeren worden er hier niet beter van. De Vlaamse exportbelangen wél.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Medewerker van Wervel en auteur van verschillende boeken

    Luc Vankrunkelsven (Diest, 21 mei 1956 – Brazilië, 15 september 2023) was medewerker van Wervel, ambassadeur van Grootouders voor het klimaat en bracht jaarlijks verslag uit van zijn tou

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.