Amnesty vraagt om slachtoffers met voorrang te behandelen

Yezidi-slaven van IS lijden onder gezondheidscrisis

Caroline Gluck/EU/ECHO (CC BY-NC-ND 2.0)

 

De bijna tweeduizend kinderen die als slaaf gevangen werden gehouden door Islamitische Staat (IS) kampen een lichamelijke en mentale gezondheidscrisis. Dat blijkt uit onderzoek door Amnesty International.

In het rapport beschrijft Amnesty de moeilijke uitdagingen voor de bijna tweeduizend kinderen die na hun ontvoering door IS zijn teruggekeerd naar hun families. Ze werden gemarteld, verkracht of gedwongen te vechten en maakten talloze andere mensenrechtenschendingen mee.

Veel kinderen die IS-gevangenschap overleefden, hebben er blijvende schade aan overgehouden. Vaak gaat het ook om mentale gevolgen: posttraumatische stress, angststoornissen en depressie. Veel van de kinderen hebben last van flashbacks, nachtmerries of ernstige stemmingswisselingen.

Volgens de hulpverleners zijn er twee groepen kinderen die speciale aandacht behoeven: voormalige kindsoldaten en meisjes die seksueel geweld meemaakten.

Kindsoldaten

Yezidi-jongens werden door IS uitgehongerd, gemarteld en gedwongen om te vechten. De voormalige kindsoldaten hebben vaak ernstige gezondheidsklachten of missen ledematen. Ze voelen zich geïsoleerd na hun terugkeer, omdat hun families het moeilijk vinden om te gaan met hun ervaringen tijdens gevangenschap, zegt Amnesty. Bovendien zijn ze door IS blootgesteld aan intensieve propaganda, indoctrinatie en militaire training, met als doel hun oude identiteit, taal en naam uit te wissen.

Volgens hulpverleners zijn bijna alle meisjes die in gevangenschap zaten slachtoffer van verkrachting of ander seksueel geweld.

“Ik werd gedwongen te vechten”, vertelt Sahir*, die vijftien was toen hij werd opgepakt. “Het was dat of doodgaan. Ik had geen andere optie. Om te overleven, vocht ik. Het is het ergste wat een mens kan meemaken, zo vernederend.”

Yezidi-meisjes

Yezidi-meisjes werden slachtoffer van heel uiteenlopende vormen van misbruik, waaronder seksueel geweld. Zij lijden aan gezondheidsklachten als fistels, littekenweefsel en problemen om zwanger te raken of de zwangerschap volledig uit te dragen.

De veertienjarige Randa* werd vijf jaar lang door IS gevangen gehouden. “Ik was nog een kind toen ze me dwongen te trouwen”, vertelt ze. Ik heb veel geleden. Ik wil dat mijn toekomst beter is. Ik wil dat IS ter verantwoording wordt geroepen voor wat ze me hebben aangedaan.”

Volgens hulpverleners zijn bijna alle meisjes die in gevangenschap zaten slachtoffer van verkrachting of ander seksueel geweld.

“Deze kinderen zijn systematisch blootgesteld aan de gruwel van het leven onder IS, en zijn nu aan hun lot overgelaten”, zegt Matt Wells van Amnesty International. “Ze moeten de steun krijgen die zij zo hard nodig hebben om hun levens als onderdeel van de Yezidi-gemeenschap weer op te kunnen bouwen.”

Kinderen geboren

Veel Yezidi-vrouwen werden als seksslaven gehouden door IS, en als gevolg daarvan zijn honderden kinderen geboren. Maar vaak worden ze niet geaccepteerd in de Yezidi-gemeenschap.

‘Ik werd gedwongen een zoon te krijgen. Ik zou er nooit om vragen om herenigd te worden met zijn vader, maar ik moet mijn zoon weer terugzien.’

Amnesty-onderzoekers interviewden verschillende vrouwen die vertelden dat ze onder druk waren gezet, werden gedwongen of zelfs misleid om hun kinderen achter te laten. De vrouwen hebben geen contact meer met hun kinderen maar zijn bang erover te praten met hun families of gemeenschap, omdat ze vrezen voor hun veiligheid.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
“Ik wil dit zeggen tegen onze gemeenschap en iedereen in de wereld: accepteer ons alstublieft, en accepteer onze kinderen”, zegt de 22-jarige Janan* in het rapport. “Ik wilde geen kind krijgen van deze mensen. Ik werd gedwongen een zoon te krijgen. Ik zou er nooit om vragen om herenigd te worden met zijn vader, maar ik moet mijn zoon weer terugzien.’

“Mijn gevoel is hetzelfde als dat van alle andere moeders”, zegt de 24-jarige Hanan*, die haar dochter niet meer heeft terugggezien. “We hebben er allemaal aan gedacht om zelfmoord te plegen, of hebben het geprobeerd. We zijn mensen, we hebben rechten, en we willen onze kinderen bij ons hebben. Wat we ook hebben meegemaakt met IS, dit is erger. We hebben een oplossing nodig.”

Voorrang

Amnesty International roept de VN-vluchtelingenorganisatie op om de vrouwen en kinderen met voorrang en versneld in aanmerking te laten komen voor hervestiging vanwege humanitaire redenen in een ander land. De nationale autoriteiten en buitenlandse regeringen moeten daaraan meewerken, zegt de organisatie.

“Deze vrouwen zijn tot slaaf gemaakt, gemarteld en onderworpen aan seksueel geweld”, zegt Wells. “Ze moeten niet verder worden gestraft. Ze moeten herenigd worden met hun kinderen, en toekomstige scheidingen van moeder en kind moeten worden voorkomen. Gezien het grote risico dat deze vrouwen lopen in Irak, moeten ze de kans krijgen om zich samen met hun kinderen in andere landen te hervestigen.’

(*Namen in het rapport werden door Amnesty veranderd om de identiteit van de geïnterviewden te beschermen)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.