Waterniveau Gangesdelta dubbel zo hoog tegen 2100

ESA (CC BY-SA 3.0)

De regio is bijzonder kwetsbaar voor de klimaatverandering, omdat er zich een combinatie van zeespiegelstijging en bodemdaling voordoet. Nu al zijn er regelmatig overstromingen.

Het waterniveau van de Gangesdelta, de grootste delta ter wereld, zal dubbel zoveel stijgen tegen 2100. Voor het eerst zijn betrouwbare schattingen gemaakt voor het hele gebied.

Zelfs al wordt de uitstoot van broeikasgassen de komende decennia ingeperkt, zal het waterniveau van de Gangesdelta tegen 2100 met 85 tot 140 centimeter stijgen, in vergelijking met het niveau in de periode 1986-2005.
Die stijging is twee keer zo hoog als de prognoses in het jongste VN-klimaatrapport. Dat rapport hield geen rekening met de bodemdaling.

200 miljoen inwoners

De Gangesdelta, die zich over Bangladesh en India uitstrekt, is de grootste en dichtstbevolkte delta ter wereld. Er wonen tweehonderd miljoen mensen.

De regio is bijzonder kwetsbaar voor de klimaatverandering, omdat er zich een combinatie van zeespiegelstijging en bodemdaling voordoet. Nu al zijn er regelmatig overstromingen.

Maar over de precieze oorzaken van de overstromingen – moessonregen, stijgende zeespiegel, rivierstromen en bodemdaling – waren nog geen betrouwbare gegevens. Prognoses waren enkel gebaseerd op zeer lokale metingen van het waterniveau.

100 meetpunten

Voor het eerst zijn betrouwbare schattingen gemaakt voor de hele delta. Een internationaal onderzoeksteam deed onder meer maandelijks metingen van het water- en zeeniveau op honderd meetpunten in de delta.

Dat leerde dat het waterniveau in de Gangesdelta van 1968 tot 2012 gemiddeld met 3 millimeter per jaar is gestegen, iets meer dan de gemiddelde zeespiegelstijging (2 millimeter per jaar).

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Bodemdaling

De bodemdaling tussen 1993 en 2012 bedroeg 1 tot 7 millimeter per jaar, dat is minder dan sommige lokale metingen aangaven; in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, bijvoorbeeld werd een bodemdaling 1 tot 2 centimeter per jaar opgetekend. Maar in de prognoses van het VN-klimaatrapport was de bodemdaling dus niet meegenomen.

De studie door Franse, Bengalese, Amerikaanse en Chinese onderzoekers werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.