Productie stijgt naar verwachting met 25 procent

VS grootste olie- en gasproducent in komende 10 jaar

Maar liefst 61 procent van de nieuwe olie- en gasproductie in de komende tien jaar is bij ongewijzigd beleid afkomstig uit één land, de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een analyse van Global Witness, een internationale ngo die zich inzet voor mensenrechten en milieu.

De productie van nieuwe velden in de VS is acht keer hoger dan die van het eerstvolgende land in de rij van grootste producenten, Canada. En de nieuwe Amerikaanse productie is naar verwachting twintig keer hoger dan die van Rusland, en meer dan anderhalf keer die van alle andere landen bij elkaar.

Als Amerikaanse staten als individuele producent van olie en gas worden beschouwd, is de staat Texas de wereldwijd de grootste producent, met een productie die bijna vier keer die van Canada is. De top 10 van grootste olie- en gasproducenten zou dan bestaan uit zeven Amerikaanse staten en Canada, Brazilië en Rusland.

Klimaatverandering

Als de huidige ontwikkelingen doorzetten, produceren nieuwe olie- en gasvelden tegen het einde van het volgende decennium meer dan twee keer de huidige productie van Saoedi-Arabië.

“Om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen, moet de wereldwijde olie- en gasproductie in de komende tien jaar met 40 procent dalen. Maar in plaats van te dalen, stijgt de productie in de VS naar verwachting met 25 procent in deze periode”, zegt Global Witness.

De klimaatverandering brengt volgens wetenschappers extremere temperaturen, neerslag, overstromingen en bosbranden met zich mee, en ook een verslechterde luchtkwaliteit.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Op basis van de recente lage olieprijzen heeft bijna de helft van de nieuwe Amerikaanse olievelden overheidssubsidie nodig om rendabel te zijn.

Klimaatverandering is een belangrijk verkiezingsthema bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 en speelt nu al sleutelrol bij de strijd om de Democratische nominatie. Bijna alle Democratische kandidaten benadrukken de noodzaak om de groei van de Amerikaanse olie- en gasproductie een halt toe te roepen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Een kwart van de productie is afkomstig van overheidsgrond. De rest vindt plaats op grond die in particuliere handen is. “De volgende president moet een einde maken aan subsidies voor fossiele brandstoffen”, zegt Global Witness. “Die subsidies schommelen nu naar schatting tussen 4,6 en maar liefst 649 miljard dollar per jaar.”

Een recente studie concludeerde dat op basis van de recente lage olieprijzen bijna de helft van de nieuwe Amerikaanse olievelden overheidssubsidie nodig heeft om rendabel te zijn. Dat betekent dat de projecten zonder overheidssubsidie niet voortgezet zouden worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.