Dossier: 

Unicef Griekenland: ‘1800 kinderen leven in open kampen of op straat’

Op verschillende van de Griekse eilanden zitten momenteel dubbel zoveel niet-begeleide vluchtelingenkinderen in opvangcentra dan dat die centra eigenlijk aankunnen. Voor 1800 kinderen is er helemaal geen plek, zegt Unicef.

Steve Evans (CC BY-NC 2.0)

Van de bijna 3000 niet-begeleide kinderen die hun thuisland zijn ontvlucht en momenteel in Griekenland verblijven, wordt slechts een derde degelijk opgevangen.

Unicef roept de internationale gemeenschap op tot wettelijke hervormingen en meer steun aan Griekenland. Het kinderfonds van de Verenigde Naties wil een wettelijk kader om kwetsbare kinderen een veilig onderkomen te bieden.

Vijf maanden wachttijd

Dagelijks komen er nog steeds migranten en vluchtelingen aan in Griekenland. De opvangkampen op de eilanden zijn overbevolkt waardoor de levensomstandigheden vaak erbarmelijk zijn. In september van dit jaar kwamen 5700 vluchtelingen aan in Griekenland. Vorig jaar september waren dat er 3080.

Kampen voor minderjarige, niet-begeleide vluchtelingen vangen vandaag soms het dubbel aantal kinderen op dan waar ze voor ontworpen zijn. Hierdoor komt de veiligheid van alle kinderen in het gedrang. Vooral ’s nachts lopen ze vaak gevaar door een tekort aan toezicht. Er zijn ook lange wachttijden om de kinderen van een eiland naar het vasteland over te brengen. Soms lopen die op tot vijf maanden, en dat zet emotioneel en mentaal veel druk op jonge kinderen.

Unicef: ‘Kinderen die hier stranden zonder familie moeten opvang, zorg en bescherming krijgen’

Volgens Unicef wachten vandaag 1800 niet-begeleide kinderen op opvang. Zij verblijven in open kampen, in onthaalcentra of op straat.

Winter voor de deur

Omdat de winter voor de deur staat, doet Unicef een oproep om deze groep mensen niet uit het oog te verliezen. ‘Kinderen die hier stranden zonder familie moeten opvang, zorg en bescherming krijgen’, zegt Laurent Chapuis, landencoördinator van Unicef in Griekenland. ‘Deze kinderen zouden onmiddellijk moeten worden overgebracht naar het vasteland. De bestaande centra hebben meer financiële steun nodig en er is nood aan verzorging, pleeggezinnen en begeleiding.’

Unicef roept de internationale gemeenschap op tot dringende wettelijke hervormingen en meer steun aan Griekenland. Voor de kinderen die elders in Europa familie hebben, wil Unicef dat de Europese landen meer openstaan om familiereünies mogelijk te maken.

Chapuis benadrukt dat de Griekse autoriteiten en hun partners enorme inspanningen hebben geleverd om de vluchtelingencrisis sinds 2015 in goede banen te leiden.

Het aantal niet-begeleide minderjarigen is deze zomer weer toegenomen. Einde juni waren er 2300 kinderen zonder familie in Griekenland. Eind september waren dat er al 2850.

In totaal leven 19.000 vluchtelingenkinderen in Griekenland. 15 procent zijn er alleen, zonder enige familie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.