Duizenden ouders weten niet wat er met hun kind is gebeurd en of het vandaag nog in leven is

Tien jaar conflict in Nigeria: 22.000 mensen vermist

2018 European Union (photo by Samuel Ochai) (CC BY-NC-ND 2.0)

 

In Nigeria staan 22.000 mensen als vermist opgegeven. Dat is volgens het Internationale Rode Kruis (ICRC) de tragische balans na een decennium van oorlog en geweld in het noordoosten van het land.

Van de 22.000 vermisten was bijna 60 procent minderjarig op het moment van de verdwijning. Duizenden ouders weten dus niet wat er met hun kind is gebeurd en of het vandaag nog in leven is.

Nachtmerrie

“Het is een nachtmerrie voor elke ouder om niet te weten waar je kind is. Het is jammer genoeg de harde realiteit voor duizenden ouderparen in Nigeria”, zei ICRC-voorzitter Peter Maurer vandaag na een vijfdaags bezoek aan Nigeria.

Tijdens zijn verblijf had hij een ontmoeting met president Buhari en sprak hij met gezinnen die lijden onder geweld in Maiduguri en Monguno in het noordoosten. Velen van hen moeten leven met de onzekerheid over het lot van een vermist familielid.

Vaak worden familieleden van elkaar gescheiden als ze geweld ontvluchten. Ook zijn er verhalen over ontvoeringen en het opsluiten van mensen. Het ICRC werkt samen met de lokale afdeling van het Rode Kruis om de vermisten te helpen opsporen door onder meer foto’s van hen te verspreiden.

Families grootste slachtoffer

Tot nu zijn 367 verdwijningen opgelost sinds de eerste melding aan het ICRC in 2013 maar hun werk wordt bemoeilijkt omdat grote delen van het noordoosten onbereikbaar zijn voor humanitaire organisaties. Vaak zijn mensen ook keer op keer moeten vluchten voor geweld, wat het nog moeilijker maakt om hen terug te vinden.

“Het is een nachtmerrie voor elke ouder om niet te weten waar je kind is”

“Wat mij het meeste frustreert, is dat ik niet weet of hij nog in leven is of niet”, zegt Falmata Amodu, de moeder van een jongen die in 2013, op tienjarige leeftijd, verdween tijdens een aanval. “Elke keer als ik eten klaarmaak voor de rest van ons gezin, denk ik aan hem. Mijn man heeft drie jaar lang nachtmerries gehad. Telkens riep hij de naam van onze vermiste zoon in zijn slaap: ‘Alkali, Alkali, Alkali’.”

“Families zijn de grootste slachtoffers van tien jaar oorlog in Noordoost-Nigeria”, zegt Maurer. “Gezinnen zijn uiteen gerukt. Kinderen werden gedood of zijn verminkt geraakt tijdens een bomaanslag. De gezondheidsinstellingen zijn zwaar beschadigd en de huizen van de mensen liggen in puin. En dat alles terwijl burgers bespaard zouden moeten blijven van oorlog”, zegt hij.

Het conflict in Noordoost-Nigeria is al sinds 2009 aan de gang. Terreurgroep Boko Haram ontwricht er systematisch de samenleving en eist een striktere naleving van de islamitische sharia, de voornaamste bron van rechtspraak die in een derde van de staten in Nigeria geldt. Boko Haram werd vooral berucht door de vele aanslagen en de ontvoering van een grote groep schoolmeisjes in 2014.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.