Alternatieve financiering van duurzame visserijprojecten

Seychellen geven eerste blauwe obligatie uit

Tommaso Nervegna / Unsplash

De Seychellen hebben deze week de eerste 10-jarige ‘blauwe obligatie’ aangekondigd om visserijprojecten te financieren. Het is voor het eerst dat een land de kapitaalmarkt gebruikt om duurzaam gebruik van zeehulpbronnen te financieren.

Vicepresident Vincent Meriton zegt dat de obligatie officieel is uitgegeven op 9 oktober en dat tot nu toe 15 miljoen dollar is opgehaald bij drie institutionele investeerders: Calvert Impact Capital, Nuveen en Prudential.

“Minstens 12 miljoen dollar gaat naar zachte leningen en donaties aan plaatselijke vissers. De rest is voor de financiering van duurzame visserijprojecten”, zegt Meriton in een telefonisch interview.

Innovaties

Het nieuws komt in aanloop naar de eerste conferentie over de blauwe economie die eind november in Kenia wordt gehouden.

Deelnemers uit de hele wereld bespreken dan in de hoofdstad Nairobi hoe het potentieel van de oceanen, meren en rivieren duurzaam benut kan worden. Tijdens de conferentie worden ook de laatste innovaties en wetenschappelijke inzichten gedeeld.

Het is voor het eerst dat een land de kapitaalmarkt gebruikt om duurzaam gebruik van zeehulpbronnen te financieren.

Het nieuwe financieringsinstrument van de Seychellen, waarbij publieke en private financiering wordt gecombineerd om geld te mobiliseren voor plaatselijke gemeenschappen en bedrijven, is zo’n innovatie.

De archipel in de westelijke Indische Oceaan telt 115 graniet- en koraaleilanden in een economische zone die zich uitstrekt over ongeveer 1,4 miljoen vierkante kilometer. Na toerisme is de visserij de belangrijkste industrie op de Seychellen. Zeventien procent van de bevolking werkt in de sector en visproducten maken 95 procent van de totale waarde van de binnenlandse export uit.

Model voor eilandstaten

De Wereldbank stelt zich voor 5 miljoen dollar garant voor de blauwe obligatie en de Global Environment Facility (GEF) heeft een concessionele lening van 5 miljoen dollar verstrekt. Er wordt 6,5 procent rente betaald aan investeerders, maar door de concessionele lening van de GEF dalen de kosten voor de Seychellen tot 2,8 procent.

Laura Tuck, vicepresident van de Wereldbank, zegt dat de blauwe obligatie kan dienen als model voor andere kleine eilandstaten en kustlanden om fondsen te mobiliseren voor duurzame visserij. “Deze obligatie is een krachtig signaal dat investeerders meer geïnteresseerd raken duurzaam management en ontwikkeling van de oceanen voor de toekomst”, zegt Tuck.

Capaciteit

Volgens Pietra Widiadi van het Wereldnatuurfonds (WWF) in Indonesië biedt de blauwe obligatie groot potentieel als alternatieve financieringsbron, maar moet er veel gebeuren om te garanderen dat de projecten daadwerkelijk de beoogde doelen halen.

“Bewustwording over het belang van de blauwe economie is nog erg laag in eilandstaten, vooral in het Zuiden. Om die reden zou elk project rond blauwe obligaties moeten beginnen met het opbouwen van capaciteit bij de mensen die erbij betrokken zijn”, zegt Widiadi.

Indonesië en andere eilandstaten, zegt Widiadi, kunnen de obligatiestructuur van de Seychellen gebruiken als model om een beroep te doen op de kapitaalmarkt voor de financiering van duurzame visserij en zeeprojecten. “Projecten die gefinancierd worden met blauwe obligaties zijn op rigide wijze gereguleerd, net als bij groene obligaties. Maar de blauwe obligatie van de Seychellen kan dienen als model om vooruit te komen”, zegt hij.

Mangroven

Edo Rakhman, campagnevoerder bij het Indonesische Forum voor Milieu (Walhi), is blij met de eerste blauwe obligatie. Maar hij benadrukt dat duurzame visserij en duurzaam oceaanbeheer moet beginnen met het beschermen van de rechten van plaatselijke vissersgemeenschappen en mangroven langs de kust.

“Eilandstaten moeten viszones vaststellen waar alle winningsactiviteiten verboden zijn en mangroven beschermen, om zo de duurzaamheid van de visvoorraden voor de plaatselijke vissers te garanderen”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.