De Prijs Armoede Uitsluiten gaat naar het Limburgs Platform voor Mensen op de vlucht

Limburgs project dat armoede bij vluchtelingen tackelt wordt bekroond door Welzijnszorg

© Linda Delva

 

Het netwerk Limburgs Platform voor Mensen op de vlucht (LPV) uit Genk wint de Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg. ‘Hoe ze samenwerken met vluchtelingen, hun beleidsinput en interculturele insteek zorgden ervoor dat zij de prijs mee naar huis kunnen nemen’, vertelt Frieda Bex van Welzijnszorg.

‘Dit jaar was het thema interculturele solidariteit’, vertelt Bex. Daarmee wil Welzijnszorg organisaties in de bloemetjes zetten die minder evidente solidariteit tonen: solidariteit over nationaliteit, levensbeschouwing of afkomst heen.

Op zoek naar oplossingen

Dit jaar viel het Limburgs Platform voor Mensen op de vlucht in de prijzen. ‘Wij zijn een netwerk van vrijwilligers, organisaties en comités die zich inzetten voor mensen op de vlucht’, legt Linda Delva van het Limburgs Platform voor Mensen op de vlucht uit. ‘We ontstonden in 1996 en onze doelstelling is om Limburgse organisaties die zich inzetten voor mensen op de vlucht te verbinden en te ondersteunen’, gaat ze verder. Doorheen de jaren ontpopte LPV zich als het aanspreekpunt voor diegenen die zich inzetten voor mensen op de vlucht in de provincie.

‘We werken vanuit het principe van gelijkwaardigheid.’

‘We werken vanuit het principe van gelijkwaardigheid. Daarom werken we op gelijke voet met de mensen om hun problemen aan te pakken. Concreet ondersteunen we hen bijvoorbeeld in hun papierberg bij hun zoektocht naar werk, huisvesting, onderwijs enzoverder’, legt Delva uit. ‘Door samenwerking in de provincie komen we sneller tot oplossingen. Na vierentwintig jaar hebben we al een hele bagage aan ervaring, die we graag delen.’

‘Voorts is hun politieke boodschap en beleidsfunctie één van de redenen om de organisatie te bekronen’, horen we bij Welzijnszorg. LPV streeft bijvoorbeeld naar duurzame oplossingen voor mensen zonder papieren, want daar zit volgens LPV een gat in de wetgeving. ‘We proberen de knelpunten en drempels die we in het werkveld ondervinden door te spelen naar het beleid. We willen fungeren als spreekbuis voor de rechten van vluchtelingen’, legt Delva uit.

In totaal bestaat LPV uit zo’n 320 vrijwilligers. Wat zeker meespeelde in het winnen van de prijs, is dat mensen die er oorspronkelijk zelf geholpen werden vaak tot aan de andere zijde, als de helper, doorgroeiden.

GPS

‘Zij waren mijn GPS toen ik hier aankwam.’

Twee van die succesverhalen spraken met MO*. Agron Zenelaj kwam in 2011 aan in België. Zijn eerste vier jaar verbleef hij hier zonder papieren, terwijl zijn vrouw wel erkend werd. ‘In het begin hielpen ze me vooral met alles van papieren en vervoer. Alles was in het Nederlands en daar begreep ik niets van’, aldus Zenelaj.

‘Ze waren mijn redder. Ze hielpen me bij mijn asielaanvraag, mijn zoektocht naar werk, mijn Nederlands, mijn woning enzoverder. Zij waren mijn GPS toen ik hier aankwam.’ Ondertussen verzorgt Zenelaj de boekhouding van LPV.

Ook Illias, afkomstig uit Afghanistan, is tevreden over de samenwerking met LPV: ‘Ze gaan verder dan andere organisaties. Andere organisaties doen het zeker ook goed, maar LPV komt bij je op bezoek, ze zijn altijd bereikbaar, je kookt voor ze als ze op bezoek komen. Dat is erg leuk.’

Volgens Illias is de prijs helemaal terecht. ‘Ik was al twee jaar in België toen ik LPV leerde kennen. Ze maakten me wegwijs bij m’n studiekeuze voor de hogeschool. Ze deden ook aan studiebegeleiding. Zo zorgden ze bijvoorbeeld voor Franse bijles, want ik kende geen Frans vanuit Afghanistan en had dat wel nodig voor mijn studies’, vertelt hij.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Ondertussen is hij zelf als vrijwilliger aan de slag gegaan bij LPV. Samen met andere medewerkers gaat hij op zoek naar mensen die hulp nodig hebben. ‘Het is ook goed om te zien dat we invloed hebben op het beleid. De samenwerking tussen het OCMW van Genk en LPV is daar een goed voorbeeld van’, concludeert Illias.

Structurele erkenning

De prijs werd donderdagvoormiddag uitgereikt in Brussel. ‘We zijn enorm tevreden met deze erkenning’, reageert Delva. ‘We zijn vooral blij met de erkenning van de vluchtelingen zelf. Dit toont dat wat we nuttig werk verrichten. We hopen dat diezelfde erkenning zich ook structureel vertaalt, bijvoorbeeld in middelen. Daarvoor kijk ik in het bijzonder naar de Vlaamse ministers Bart Somers (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.