Willekeurige arrestaties en foltering in Palestina

Palestina snoert tegenstanders hardhandig de mond

CC Ekaterina Vysotina / Pixabay

Jerusalem

Zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Gaza blijven de autoriteiten vreedzaam protesterende critici willekeurig arresteren en folteren. Dat zegt Human Rights Watch.

In oktober vorig jaar wees een rapport van Human Rights Watch al op een systematische praktijk van willekeurige arrestaties en foltering in Palestina, zowel op de Westelijke Jordaanoever, waar de Palestijnse Autoriteit bestuurt, als in Gaza, waar Hamas de plak zwaait.

Sindsdien zijn geen ernstige pogingen gedaan om het beleid te veranderen of overtreders ter verantwoording te roepen, zegt de mensenrechtenorganisatie.

Luisteren naar kritiek

Van januari 2018 tot maart 2019 arresteerde de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever meer dan 1600 mensen die vreedzaam hadden geprotesteerd. De Hamas-autoriteiten arresteerden tijdens de protesten van maart 2019 alleen al meer dan 1000 mensen.

Human Rights Watch zegt zich op officiële cijfers te baseren.

“Leiders die al meer dan tien jaar aan de macht zijn zonder verkiezingen moeten op zijn minst luisteren naar kritiek, niet straffen”

“De Palestijnse Autoriteit en Hamas blijven erg verdeeld, behalve in hun gemeenschappelijke aanpak om dissidenten de mond te snoeren”, zegt Eric Goldstein, onderdirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika van Human Rights Watch. “Leiders die al meer dan tien jaar aan de macht zijn zonder verkiezingen moeten op zijn minst luisteren naar kritiek, niet straffen.”

Sinds begin vorig jaar verscheen in Gaza geen enkele officier voor de rechter voor willekeurige arrestatie, mishandeling of marteling. Op de Westelijke Jordaanoever werd slechts één veiligheidsfunctionaris veroordeeld. Hij kreeg tien dagen cel.

In een nieuw rapport documenteert Human Rights Watch vijf gevallen van willekeurige arrestaties en foltering, twee op de Westelijke Jordaanoever en drie in Gaza.

Ze zijn representatief voor de systematische praktijk om journalisten en activisten de mond te snoeren, zegt de mensenrechtenorganisatie.

Opgehangen en geslagen

Op de Westelijke Jordaanoever werd bijvoorbeeld Hazem Emad Nasser, een 29-jarige cameraman, wekenlang vastgehouden en gefolterd. Op Facebook had hij opgeroepen zijn oom vrij te laten. Die zit in de cel voor kritische uitlatingen.

De cameraman werd in januari 24 uur vastgehouden. Na zijn vrijlating kreeg hij het voorstel om tegen betaling undercover te werken voor de veiligheidsdiensten. Toen hij dat weigerde, zetten ze hem negentien dagen vast.

Daarbij werd hij gefolterd, zegt Human Rights Watch. Ze bonden zijn armen herhaaldelijk op zijn rug en hingen hem zo aan de badkamerdeur. Ze dwongen hem minutenlang met armen en benen wijd gespreid te staan, terwijl ze hem sloegen met een plastic slang. Op drie dagen na zat hij de hele tijd in eenzame opsluiting.

Op 16 mei werd hij vrijgelaten. De aanklager liet hem weten dat hij zijn zaak liet vallen bij gebrek aan bewijs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.