Derde maandrecord van 2019 gesneuveld

Oktober was heetste maand ooit gemeten

© Copernicus Climate Change Service/ECMWF

 

De voorbije maand oktober was de warmste ooit gemeten, blijkt uit cijfers van het Europese Copernicusprogramma. De gemiddelde globale temperatuur lag vorige maand 0,69 graden hoger dan het gemiddelde van de dertig oktobermaanden tussen 1981 en 2010. Daarmee was de maand net 0,01 graden warmer dan de vorige recordmaand oktober 2017. De cijfers zijn afkomstig van satellieten en sensoren op het aardoppervlak en worden verzameld door het Europese Copernicusprogramma.

Groter in Europa

De opwarming verloopt niet overal ter wereld in hetzelfde tempo. In Europa bijvoorbeeld is het verschil met 1,1 graden Celsius groter dan het globale gemiddelde.

Vooral in het noordpoolgebied, het oosten van de VS en Canada, het Midden-Oosten en grote delen van Noord-Afrika en Rusland lagen de temperaturen vorige maand “aanzienlijk boven het gemiddelde”. In het westen van de VS en Canada, tropisch Afrika en Antarctica was het iets kouder dan normaal.

Met oktober sneuvelt dit jaar al een derde maandrecord, na september en juni als heetste maanden ooit gemeten. Ook juli haalde een gedeelde eerste plaats en augustus haalde de tweede plek. Daardoor is de kans groot dat 2019 eindigt als een van de heetste jaren ooit gemeten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.